Темата за мръсния въздух все повече присъства в медийното пространство и между хората. Тя се очертава като сериозен проблем, който с години остава нерешен. Именно той става причина социалният предприемач Борис Колев да започне да търси вариант как може да спре навлизането на опасните за здравето частици у дома.

След дълги изследвания, проучвания и анализи, продължили около 2 години, се ражда Airatе. Това е специална мрежа, която не пропуска частици с големина над 0.3 микрона. Тя се слага като комарник или на прозореца.

Пред БГНЕС Колев сподели, че с последната си идея се грижи за чистотата на въздуха в затворени пространства, тъй като навън няма какво да направи и там може да се носи маска, предпазваща от мръсния въздух.

„Вкъщи досега единственото решение беше да си купиш пречиствател. Той е добро решение, но проблемът е, че като тръгнеш да проветряваш, ефектът му намалява, защото влиза мръсен въздух“. Това обясни предприемачът и добави, че сериозно предизвикателство е било да се намери вариант, в който мрежата да е достатъчно плътна, за да спре вредните частици, но да пропуска кислорода.

Предприемачът съобщи, че вече приемат поръчки и квадратен метър от мрежата струва 88 лв.

„С времето се надявам да може да я произвеждаме и в Източна Европа и цената й да падне. В момента машината, която я изработва е само една, допълни Колев. Той посочи, че са се обърнали към производителите на комарници и дограми с покана за партньорство.

„Ние не произвеждаме рамки и затова търсим партньори които правят дограми, комарници, които вместо обикновената пластмасова мрежа да слагат тази, поне в градовете, където е доста замърсен въздуха“, обясни той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук