решаваща, реформи

Висши представители на Европейския съюз и социалните партньори обещаха да създадат нови работни места и да намалят бедността в Европейския съюз в декларация, подписана след Социалната среща на върха вчера в Порто.

Срещата е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС. „Това е исторически момент, заяви премиерът на Португалия Антониу Коща, чиято страна е домакин и организатор на форума.

Декларацията беше подписана от Коща, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и представители на работодателите, профсъюзите и гражданското общество.

„Предвид нарастването на безработицата и неравенствата вследствие на пандемията е важно ресурсите да се впрегнат там, където са най-необходими, за да укрепим нашите икономики и да фокусираме нашите усилия и политики върху равните възможности, достъп до качествени услуги, качествено създаване на работни места, предприемачество, квалификация и преквалификация и намаляване на бедността и изключването“, се казва в документа.

Сасоли подчерта, че трябва да последват осезаеми, конкретни действия. „Това е жизненоважно за нас, ако искаме да помогнем на нашите граждани да се измъкнат от тази ситуация, иначе трудностите само ще нарастват спираловидно“, заяви той.

Според дипломати наличието на декларацията вече е огромно постижение, но трябват воля и усилия от всички за постигането на заложените в нея цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук