Перев
На снимката: Владимир Перев

Досега в Македония не е имало нито едно правителство, което е искало страната да се присъедини към Европейската общност и да има почит към нейните ценности. Това е защото те нямат качествата да ръководят и заради това ще бъдат последните хора на Европа. Това коментира македонският журналист Владимир Перев специално за ДЕБАТИ БГ.

Те не искат да ходят в Европа. В момента от демократическия съюз на Заев, които твърдят, че толкова много искат да се присъединят към Европа, имат за цел е да се доближат колкото може повече към Путин.

По думите му хората, които управляват, са свикнали на диктатура, на култ към личността. В този контекст именнно Путин с „неговите ниски морални качества ще им помогне по-дълго да управляват един измъчен и окраден народ“.

Той е категоричен, че по време на мандата на Заев РС Македония няма да започне преговори с Европейския съюз, а причините са комплексни.

Заев няма парламентарна мощ и не разполага с достатъчно депутати, за да може да прокара такова решение. Освен това в Македония никой не иска да разбере, че за да се влезе в Европа трябва да се мине през София. Всъщност всички го знаят, но това се счита за лично и професионално унижение. И са прави. Македонските политици и историци от 50 години плюят срещу България, а сега трябва да отидат при хората, за които са говорили всичко най-лошо.

Владо Перев коментира и все по-актуалната тема напоследък, свързана с големия брой български паспорти, получени в страната. Според информацията, с която разполага Перев не по-малко от 100 хил, души в страната имат българско гражданство, а причините за тази голяма бройка са комплексни.

Едните са онези, които на всяка цена търсят българско гражданство, за да заминат за Европа и да си улеснят живота  Другата група също е много сериозна бройка, но рядко се споменава в България. Това са хора, които имат връзки в политиката в Македония и очакват, че в бъдеще няма да устои като държава, ще се разпадне и ще бъде поделена. Има и такива, които го искат, защото наистина са българи

Журналистът смята, че позицията на Любчо Георгиевски от началото на месеца за решаване на спора с България е правилна, въпреки че тя предизвика остри реакции в страната. По думите му Македония трябва да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, подкрепящи македонски малцинства.

Лючбо  Георгиевски е един от редките македонски политици, които винаги са искали да подобрят отношенията с България. Той е направил, колкото е могъл – даже повече. Той се превърна в една мишена на македонските националисти.

Кое ще надделее в Република Северна Македония – европейският прагматизъм или носталгията по титова Югославия; имат ли деструктивна роля ВМРО и в двете страни и какво всъщмост се крие под „върха“ на айсберга – цялото  интервю четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук