Първият дипломат на ЕС и външните министри на Франция, Германия и Италия призоваха всички страни, воюващи в Либия, незабавно да прекратят военните действия и да обявят примирие, предаде АФП.

Подписано от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и министрите на външните работи на три европейски страни – Жан-Ив Льо Дриан от Франция, Хайко Мас от Германия и Луиджи Ди Майо от Италия изявление призовава „всички либийски и международни страни ефективно и незабавно да прекратят всички военни операции“.

Нужни са широки преговори

Европейските министри настояха също така за необходимостта „конструктивно да се включат в преговорите 5 + 5“ на съвместната военна комисия, която помогна на посредника Кайро за прекратяване на огъня по-рано този месец.

В изявлението се казва, че международните усилия трябва да включват „изтеглянето на всички чуждестранни сили, наемници и военна техника, доставени в нарушение на оръжейното ембарго на ООН от всички региони на Либия„.

Либийското прекратяване на огъня бе подкрепено от Хафтар и трябваше да влезе в сила в понеделник.

Но силите, лоялни на правителството на Националното съгласие в Либия (GNA), обявиха целта си да превземат Сирт, родният град на убития диктатор Моамар Кадафи.

ООН да ръководи преговорите

Съвместното изявление призова онези, които се бият в Либия, „да се ангажират конструктивно във всички направления на вътрешнолибийския диалог, ръководен от ООН, за да се проправи път за цялостно политическо споразумение в съответствие с параметрите, договорени в Берлин“.

На 19 януари основните страни, участващи в либийския конфликт, се договориха в Берлин да зачитат оръжейното ембарго и да престанат да се намесват във вътрешните работи на Либия.

Базираните на изток сили на Хафтар от миналата година се стремят да си върнат контрола над западната част от страната и столицата Триполи. Хафтар е подкрепен от Египет, Обединените арабски емирства и Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!