Европейската комисия

На третата седмица от работата на служебното правителство, Европейската комисия предложи на европейските лидери да финализират въпроса с присъединяването на България към Шенген. 

Твърдо вероятно е у нас да започне дебат дали датата за оповестяване на този документ е случайност. Той излиза след края на третия мандат на Борисов, който беше начело на държавата 11 години, но след последните избори, въпреки че беше първа политическа сила, не успя да формира правителство.

В документа за укрепване на Шенген, представена днес, се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния и Хърватия в пространството без гранични проверки. Основният довод, който се посочва е, че двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години.

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, отбеляза зам. – председателят на комисията Маргаритис Схинас на пресконференция.

По думите му фактите ясно показват, че трите страни са готови. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро. Комисията отбелязва в днешното предложение нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими.

Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства. Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!