Европейската комисия и фондация „Breakthrough Energy“, основана от бившия главен изпълнителен директор на „Microsoft“ Бил Гейтс, обявиха партньорство за привличане на до 1 милиард долара инвестиции в зелени технологии. Това съобщи пресслужбата на институцията.

Планира се парите да бъдат изразходвани между 2022 и 2026 г. за проекти за разработване на технологии, способстващи намаляване на емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Приоритетните области ще бъдат производството на „зелен“ водород (произведен с използване на възобновяема енергия) и екологично чисто авиационно гориво, както и разработването на технологии за извличане на въглероден диоксид от въздуха и подобряване на дългосрочното съхранение на енергия.

„Нашето партньорство ще помогне на компании от ЕС да се възползват от технологиите за намаляване на емисиите на парникови газове и да създадат работни места в бъдеще“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Със своя дългогодишен и последователен ангажимент за справяне с изменението на климата, и с лидерството в науката, инженерството и технологиите, Европа ще играе ключова роля за намаляване на зависимостта на глобалната икономика от въглеводородите, е позицията на Гейтс споразумението.

През декември 2019 г. Европейската комисия стартира проекта „Зелена сделка“, по който Европейският съюз „зелената сделка“ е въвеждането от 2023 г. на въглероден данък върху вносни продукти, чието производство е придружено от емисии на парникови газове

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!