кредитите

Около 20 % от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях. Това обяви по време на форума „Шумът на парите“ Райна Миткова – председател на Асоциацията на колекторските къщи, съобщава БНР.

По данни от края на януари тази година, клиентите, които са поискали да се възползват от възможността да не обслужват заемите си са 82 хил. броя домакинства и 13 200 фирми.

Общо кредитите под мораториум достигат 8.28 млрд. лв., което представлява 11.87% от всички заеми. От тази сума, 6.47 млрд. лв. са фирмените кредити.

Всички длъжници, поетапно ще трябва да се върнат към обслужване на тези кредити. За около 70-80% от кредитите се очаква това да се случи безпроблемно. За останалите, обаче, банките ще трябва да изготвят индивидуални планове.

Това, според специалисти, ще доведе в следващите месеци до преструктурирането на значителен брой договори за кредит, както и до покачване на процента на необслужените заеми.

Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост. В същото време им се е наложило да преустроят домовете си, за да се пригодят към новата ситуация с работа вкъщи, обясни Митова.

С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения е важно хората да осъзнаят, че разходите им рязко ще се увеличат, предупреди тя.

Според нея, съвсем естествено голяма част от хората са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията.

„Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат вече – живот и здраве, когато ситуацията се подобри“, поясни Миткова.

Друг фактор, който ще повлияе върху погасяването на кредитите е, че в същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви.

Според Миткова е необходимо кредиторите да са внимателни и да проявят малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения, тъй като това ще е от голямо значение, както за кредитополучателите, така и за стабилността на банковата система.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!