Кириакос Мицотакис

Прекратяването на мониторинга от страна на ЕС върху гръцките държавни разходи след 12 години е „исторически ден“, заяви вчера министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от в. „Катимерини“.

„20 август 2022 г. е исторически ден за Гърция и за всички гърци: Нашата страна излиза от рамката на ЕС за засилено наблюдение“, каза той във видеообръщение.

„Сега страната може да очаква нов, чист хоризонт… хоризонт на развитие, единство и просперитет за всички“, добави Мицотакис.

Според премиера стъпката слага край на „един 12-годишен цикъл, донесъл болка на гражданите“. Той добави, че меморандумите са наложили „непоносими данъци и намаляване на заплатите и пенсиите, банкови проверки и ипотекиране на публични активи, понижаване на качеството на националната отбрана, общественото образование и здравеопазване, както и маргинализиране на позицията на Гърция в Европа и света“.

По думите на Мицотакис редица „рани“, които са се отворили в обществото по време на 12-годишното наблюдение, вече принадлежат на миналото.

Европейската комисия, която контролира бюджетите на 27-те държави – членки на ЕС, заяви в сряда, че ще прекрати програмата си за „засилено наблюдение“ на 20 август, като отбеляза, че „Гърция е изпълнила по-голямата част от политическите ангажименти“, поети пред партньорите си от еврозоната.

Наблюдението от европейските институции ще продължи до 2059 г., т.е. докато страната изплати 75 на сто от получените по меморандумите заеми. Страната обаче ще премине към етап на обикновен следпрограмен мониторинг, а оценка на хода на икономиката ще се извършва на всеки шест месеца, уточни АНА-МПА.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук