Европейската прокуратура Лаура Кьовеши
На снимката: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура назначи още четирима от предложените за делегирани прокурори от България, съобщава БНР. От прокуратурата засега не споменават имена, само уточняват, че те ще бъдат оповестени на сайта й през следващите дни.

Около средата на септември прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи съдията от Специализирания наказателен съд Елена Попова, прокурорите от Софийската градска прокуратура Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова и заместник-ръководителите на окръжните прокуратури на Перник – Анита Джамалова, и на Кюстендил – Ивайло Илиев, за делегирани прокурори на европейската прокуратура.

Припомняме, че през февруари България излъчи 10 души делегирани прокурори. Тогава обаче Кьовеши отхвърли шестима с обяснението, че не покриват критериите да заемат длъжността. Така Прокурорската колегия на ВСС бе принудена да открие нова процедура по избор, за да попълни квотата на страната и през септември избра нови шестима кандидати.

В Европейската прокуратура участват 22 държави членки от ЕС, те имат право на 140 делегирани прокурори. До този момент тя е получила повече от 2000 доклада за престъпления и е започнала около 350 разследвания.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!