кредитите

Сериозен ръст на цените на основни храни от потребителската кошница – на горивата и на отоплението, прогнозират синдикатите от КНСБ. Твърдението им е на база на две техни проучвания. Те сравняват поскъпването в рамките на година, както и увеличението на цените през септември спрямо август.

Синдикатите отчитат, че за година има ръст в цената на олиото от 43%, 10% – на брашното и картофите, 8% – при яйцата и по 2 и 3% – на млякото и сиренето, съобщават „Дарик“.

„С над 20 на сто са се повишили цените на зеле, червен пипер, домати, краставици, с около 30% са поскъпнали прасковите и дините“, цитира проучването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ неговия ръководител Росица Макелова.

На годишна база хлябът е поскъпнал с около 5,5 на сто. Според КНСБ общият индекс на цените на производител в промишлеността достига до 17.9% през месец август. Това говори само едно – очаквано поскъпване и на продуктите в потребителската кошница.

Проучването на синдикатите показва и 30% ръст при цената на бензините и 51% на пропан-бутана.

Така се оформя прогнозата им за инфлация от над 6% до края на годината, която ще се усети най-силно при бедните домакинства.

Какви са исканията

„Нашите очаквания са за двуцифрено нарастване на цените на топлоенергията от 1 януари 2022 г. за битовите потребители. Затова настояваме за преразглеждане на механизмите на целевата помощ за отопление. Близо 2,3 млн. българи очакваме тази зима да ограничат разходите си за отопление поради недостиг на средства“, заяви синдикалният лидер Пламен Димитров.

За да се компенсира поскъпването, КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите с 12.5%. Средногодишният ръст на минималната работна заплата следва да е 17.5%, което ще осигури постигането на съотношение между минималната и средната работна заплата от 50% към 2025 г., посочват синдикатите. Те искат още от 1 ноември 2021 г. размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700 лв., а от 1 януари 2022 г. – на 764 лв.

От синдиката настояват за защита на доходите на уязвимите домакинства. Това включва на безработните с минимално обезщетение да се изплати допълнителен бонус от 120 лв. за последните три месеца на годината.

Също така КНСБ искат от 1 декември да се прилага официалната линия на бедност в размер от 460 лв. А през нея да се изчислят всички плащания за социално подпомагане на уязвимите групи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!