Зоран Заев

Загуба на Петре Шилегов – кандидат за кмет на Скопие от СДСМ, означава излизане на Зоран Заев от правителството. В интервю пред телевизия Сител македонският премиер заяви, че ако партията му изгуби Скопие, това ще означава и край на неговото управление като министър-председател, но не и край на управлението на СДСМ.

Заев обясни това свое решение с невъзможността да продължи да води страната в определена посока, ако има срещу себе си опозиционни лидери на местната власт.

Това негово изказване бе направено по повод ниската избирателна активност по време на първия кръг от местните избори, като по този начин „гражданите помагат да се върне режимът”. Заев призна, че това негово послание цели да мобилизира хората да излязат и да гласуват на втория кръг, защото не може да приеме, че има общини, „които разпространяват национализъм, консерватизъм и делят гражданите по етнически признак”.

В първия кръг на местните избори в Скопие начело излезе кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Даниела Арсовска пред кандидатът на СДСМ и настоящ кмет Петре Шилегов. Кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ спечелиха и по-голямата част от общините в столицата.

В интервюто Зоран Заев не спомена името на човека, който би го заместил на поста премиер, ако се сбъдне негативният сценарий за управлението на Скопие. Той само подчерта, че това със сигурност би бил кадър на СДСМ, който заедно с коалиционните партньори да продължи мандата на партията.

Премиерът се обяви против предсрочни парламентарни избори и подчерта, че следващите 2 години и половина трябва да се използват за засилване на икономиката. Той заяви, че РС Македония няма открити въпроси със съседите и изрази увереност, че между изборите в България на 14 ноември и заседанието на Съвета на ЕС на 14 декември страната ще получи покана за провеждане на първата междуправителствена конференция за начало на преговорите за членство в ЕС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!