България, Северна Македония

Заседание на Съвета за сигурност на Република Северна Македония, свикано от президента Стево Пендаровски, ще се проведе днес. В дневния ред е включено разглеждане на „модифицираното предложение на френското председателство на ЕС за началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз“, предаде БТА.

Освен членовете на Съвета за сигурност, на заседанието ще присъства и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, който е един от ангажираните с разясняване на съдържанието на предложението.

В страната продължават т.нар. консултации, на които правителството, както обеща, запознава коалиционните си партньори, политическите партии, неправителствения сектор и обществеността със съдържанието на предложението на френското председателство.

Вчера кандидатът за министър-председател на България Асен Василев коментира въпроса с предложението на Съвета на ЕС за уреждане на спора между страната ни и РС Македония и заяви следното: „Ние си свършихме работата. Виждате, че колегите от Северна Македония по една или друга причина смятат това предложение за прекалено пробългарско. Нека да сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблеми на съседите, а не на нас“.

Предложението предизвика протести в съседката ни, чуха се и призиви за оставка на правителството. Повече ТУК

Българското Народно събрание гласува България да приеме предложението на френското председателство на Съвета на ЕС. Оттук нататък, от РС Македония зависи дали ще се съобрази и дали ще приеме.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че България и РС Македония са близо до споразумение. Какво още каза тя – вижте ТУК.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук