Днес се очаква 70-те руски дипломатически служители, уличени в шпионаж, да напуснат България. Очаква се два самолета на Руската федерация да пристигнат на летище София в следобедните часове, за да отведат експулсираните 70 дипломати и служители на руското посолството у нас и техни близки. Двата полета са насрочени за 15:00 и 15:30 часа.

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес страната ни, е над 100 души, отбелязва БНР. Срокът, който българското правителство постави на експулсираните руски дипломати да напуснат страната ни, е неделя – 3 юли, 2022 година. Възможно е руските служители да бъдат изпратени от летището със събитие в подкрепа на експулсирането им.

Българското правителство взе решение да изгони 70 служители на Посолството на Руската федерация у нас, като съобщи за това във вторник вечер.

„Голяма част от тези хора са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била прикритие. В неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва“, заяви премиерът е оставка Кирил Петков във вторник, когато съобщи новината за експулсирането.

Последва ултиматум от страна на посланикът на Русия у нас Елеонова Митрофанова, която поиска решението за експулсирането да бъде отменено до 12:00 часа на 1 юли. Българското правителство обаче остана непреклонно и запази решението си.

Вчера началникът на кабинета в оставка на Кирил Петков Лена Бориславова заяви, че данни за подривна дейност на въпросните руски служители в службите ни има още от февруари т.г. Тя заяви, че дори са били „купувани“ български политици и общественици, за да разпространяват руската пропаганда за войната в Украйна. Това струвало на Русия 4000 лева месечно на човек, каза още Бориславова. Повече ТУК

Междувременно в социалните мрежи над 2300 граждани са заявили готовност да се включат в събитието „Масово изпращане на руски дипломати“ на софийското летище днес в 14:00 часа. Събитието е в подкрепа на решението за експулсиране.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук