Германия, парламент

За днес е насрочено първото заседание на новия парламент в Германия. То слага край на четвъртото правителство на Ангела Меркел, което до избирането на нов кабинет остава с ограничени пълномощия на служебно правителство.

Повече жени, по-млади депутати и по-голямо етническо разнообразие – така може да се опише най-големият демократично избран парламент в света, заради сложното разпределение на мандатите в комбинираната избирателна система от мажоритарен и пропорционален вот.

Средно, 736-те членове на новия Бундестаг са значително по-млади от своите предшественици. Най-младата от всички е 23-годишната Емилия Фестър, а общо 47 депутати са на възраст под 30 години.

Най-възрастният политик в новия германски парламент е 80-годишният Александър Гауланд от популистката крайнодясна „Алтернатива за Германия“. Най-дълго управлявалият е верният лидер на ХДС Волфганг Шойбле, който ще има честта да открие първата сесия на новия парламент.

Всеки четвърти народен представител е жена. В камарата има трима депутати с африканско потекло и две транссексуални жени – Теса Ганзерер и Нюке Славик. И двете са от Зелените.

83-ма са родените в чужбина депутати или тези с поне един родител, роден в чужбина. Сред тях е и първият бежанец, избран за депутат. Сред новоизбраните имигранти е и 47-годишната Авет Тесфайесус, която е първата чернокожа жена в германския парламент. Тя е от Зелените и представлява избирателен район Вера-Майснер в Средна Германия.

Повечето от депутатите са с висше образование.

Част от германското общество, която е недостатъчно представена в парламента, са собствениците на малкия бизнес. Те представляват едва 51 депутати. Повечето от тях са членове на Свободните демократи (FDP).

Предимно жени ще управляват Бундестага – очаква се 20-ият парламент да избере Бербел Бас от социалдемократическата партия за председател, както и съпартийката ѝ Айдън Йозугуз за заместник-председател.

Жени са номинациите и на Зелените, Левицата и християндемократите.

Първото заседание

Днес ще се проведе учредителното заседание на новия състав на Бундестага. Това е последният срок за неговото провеждане, тъй като съгласно конституцията, първото заседание на парламента трябва да се състои не по-късно от 30 дни след провеждането на изборите.

Преди началото на учредителното събрание в катедралата „Св. Мария” в Берлин бе отслужена икуменическа служба за новоизбраните депутати и представителите на други конституционни органи на Германия.

Следобед президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер ще връчи на канцлера Ангела Меркел и на други членове на правителството на документите за оставка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!