Хайко Маас, министър
на снимката: Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че следствието разполага с доказателства, че руски гражданин, заедно с други лица, е извършил хакерската атака срещу Бундестага за руското разузнаване. Той направи изявлението в интервю за италианския вестник „Ла Република“, публикувано от германското външно министерство.

„Има конкретни и неопровержими доказателства, че руски гражданин, заедно с други лица, е извършил хакерската атака над германския Бундестаг през пролетта на 2015 г. за руското разузнаване“, каза министърът.

Според него въз основа на наличната информация е издадена заповед за арест за руснака. Маас припомни, че Германия възнамерява да поиска от ЕС да започне процедура по санкции срещу лица и организации, отговорни за хакерската атака.

„В същото време е ясно, че както и преди се стремим да поддържаме конструктивно-критичен диалог с Москва в такива външнополитически области като конфликта в източна Украйна или Либия и Сирия“, каза германският външен министър.

Покана за Г-7

Що се отнася до плановете на американския президент Доналд Тръмп да покани Русия на срещата на върха на Г-7 тази година, Маас повтори, че партньорите на Вашингтон очакват допълнителна информация от САЩ за формата, в който искат да проведат срещата. Той отново посочи, че причината за завръщането към формата Г-7 е обединението на Крим с Русия.

„До днес нищо не се е променило“, каза Маас.

За обвиненията

В началото на май германската Генерална прокуратура постави в международния списък за издирване руснака Дмитрий Бадин по подозрение, че е участвал в кибератака срещу мрежата на Бундестага през 2015 г. Германските служители на реда смятат, че той е член на хакерската група Fancy Bear.

Кибератаката срещу мрежата на Бундестага започна на 30 април 2015 г. Тогава много депутати получиха имейли, които завършиха с „@ un.org“, както ако са свързани с ООН. Те съдържаха линк, щракването върху който доведе до навлизане на шпионски софтуер в системата. За да предотвратят разпространението му, германските власти трябваше временно да деактивират цялата ИТ система на Бундестага. Най-малко 16 GB данни бяха откраднати, включително имейли на парламентаристите.

Руската страна многократно отрича обвиненията за участие в хакерски атаки. Никоя от германските правоохранителни агенции никога не е предоставила доказателства в подкрепа на медийната версия за връзките на киберпрестъпниците с Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!