безработица, САЩ
Безработицата в САЩ взема тревожни размери

Броят на заявленията за обезщетения за безработица в Съединените щати през последните 11 седмици след въвеждането на ограничителни мерки във връзка с новия коронавирус (от 15 март до 30 май) надхвърли 42 млн. Това показват данни, публикувани от Министерството на труда.

От 24 до 30 май 1,87 милиона американци са кандидатствали за изплащане на подобно обезщетение. Преди експертите очакваха тази цифра да бъде 1,84 милиона души. От 17 до 23 май 2,1 милиона души са кандидатствали за обезщетения.

Търговски дефицит

Тъй като коронавирусът закри бизнеса и транспорта, рекордният спад в износа и вноса в САЩ през април е довел до увеличение на търговския дефицит с над 7 милиарда долара до 49,5 милиарда долара, съобщи правителството.

Износът на стоки и услуги в САЩ е спаднал с над 20% в сравнение с март, докато вносът е спаднал с по-скромните 13,7%, съобщиха от Министерството на търговията.

За година до момента тръговският дефицит в САЩ е набъбнал с 26 милиарда долара или повече от 13% в сравнение със същия период на миналата година, сочи докладът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!