Автомобилният пазар в Европа потъна още повече през април, като продажбите намаляха със 76,3% спрямо същия месец година по-рано, показаха данни, публикувани от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Регистрациите на нови автомобили са паднали с 55,1% на годишна база през март, поради въздействието на коронавируса, съобщава АФП.

Цифрите за април са в първия пълен месец, откакто са въведени ограничения за спиране на разпространението на COVID-19, и показват „най-силния месечен спад от началото на мониторинга“, се казва в съобщение на ACEA.

Всяка държава от ЕС е понесла двуцифрени загуби, но Италия и Испания са засегнати най-тежко и отчитат спад съответно от 97,6% и 96,5%.

Дания и Швеция се представят най-добре, но въпреки това повече от една трета от пазарите им е извън строя.

По отношение на производителите най-много е пострадала групата FCA, която включва Fiat, Chrysler, Jeep и Alfa Romeo, като продажбите й са с 87,7% по-ниски през април с 10 419 автомобила, съобщи ACEA.

BMW, Mitsubishi и Volvo отчитат най-ниски спадове, но всички те са почти на две трети под нивото им от предходната година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!