Урсула фон дер Лайен
на снимката: Урсула фон дер Лайен

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия ще бъде гласувана от Европейския парламент днес.

В навечерието на вота, германката обеща много неща, в опит да спечели подкрепата на групата на социалистите и групата на зелените, пишат западните медии.

Кандидатът за наследник на Юнкер, обеща справедлива минимална заплата за работниците в Европейския съюз и по-високи данъци за технологичните гиганти.

За да се хареса на Зелените, германката каза, че ще работи за намаляване на въглеродните емисии в ЕС, не с 40 процента спрямо 1990 г., както предвиждат досегашните планове, а с 55 процента.

Двете най-големи парламентарни групи в ЕП не са доволни, след като техните кандидати Манфред Вебер и Франс Тимерманс бяха отхвърлени от лидерите на 28-те.

Все пак се очаква 182-та евродепутати на Европейската народна партия (ЕНП) да подкрепят Урсула фон дер Лайен.

Германката ще търси подкрепата и на 153-те депутати на социалистите от ПЕС и 108-те на либералите от Обнови Европа.

Европейският парламент има 751 депутати, но в момента са с четирима по-малко, което означава, че Урсула фон дер Лайен се нуждае от 374 гласа, за да стане председател на Европейската комисия.

В зависимост от подкрепата, която получи, новият председател на Европейската комисия ще трябва да ръководи търговските споразумения, които сключва общността, икономическата и климатична политика на съюза от над 500 милиона европейци, както и антитръстовите правила, които регулират работата на технологичните гиганти.

Ако Урсула фон дер Лайен спечели поста с гласове на крайнодесните, националистите от Източна Европа или британските евродепутати, легитимността й като силен лидер на ЕК може да бъде компрометирана, коментират анализатори.

Ако евродепутатите отхвърлят Урсула фон дер Лайен, това ще е пореден удар срещу Общността, която напоследък се изправи пред дълговата криза в Еврозоната, решението на Великобритания да напусне ЕС и засилването на позициите на крайнодесните и евроскептичните партии.

Отхвърляне на Урсула фон дер Лайен ще бъде проблем и за 28-те лидери, които стигнаха до нейната кандидатура след 3 дни мъчителни преговори. Те ще трябва да се съберат пак и в рамките на месец да предложат на евродепутатите друга кандидатура.

Изслушването на кандидатката е в 10:00 часа българско време, гласуването на кандидатурата е в 19:00 ч.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!