Днес се проведе извънредно заседание на парламента, на което бяха обсъдени поредните промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване.

ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля” искат то да бъде отменено за парламентарни и местни избори, а да остане за президентските и европейските. БСП и ДПС обаче са твърдо против.

Миналата седмица опозицията бойкотира заседанието и не осигури кворума на парламента, за да бъдат обсъдени промените. Затова председателят на парламента Цвета Караянчева свика днешното извънредно заседание.

125 народни представители се регистрираха в зала днес и НС успя да започне работа.

На дискусията, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че „ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване”.

„Налага се да продължим обществената дискусия и дебата, защото е важно да чуем експертите. Трябва максимално да гарантираме сигурността и коректността на вота, да защитим правата на гражданите“, смята Дариткова.

В изказването си тя се позова на доклада на ЦИК, според който машинното гласуване в 3 хиляди секции на последните европейски избори се е оказало неоправдано скъпо, а същевременно малък брой гласоподаватели са се възползвали от него.

От данните на Комисията е видно, че е имало дори секции с машини, в които няма и един подаден чрез тях глас. Управляващите се аргументират още и със сложността на изборите с многомандатни избирателни райони, които изискват по-сложни бюлетини, а от там и по-сложен софтуер.

„Очертава се риск от загуба на доверие в изборната система на България“, категорична бе Дариткова.

„Ще помоля защитниците на машинното гласуване да не внушават фалшиви надежди на обществото, че това е панацея срещу купения и контролиран вот, защото така се отклонява вниманието от отговорността на нас, политиците, да водим честна игра в изборните битки“, допълни още председателят на най-голямата парламентарна група.

Дариткова каза:

„Не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот от безконечни съдебни процедури. Дължим да се произведат избори с легитимен резултат“.

ДПС не само, че подкрепя машинното гласуване, но настоява и за машинно броене на гласовете и бюлетините.

Заместник-председателят па ПГ на ДПС Йордан Цонев изтъкна честите манипулации и фалшификации, които се случват в секционните избирателни комисии, които от ДПС определиха като „най-слабото звено в целия изборен процес“ от началото на демокрацията у нас.

„Нашата констатация е, че машинното гласуване на тези избори беше умишлено компрометирано“, категоричен бе Цонев, според който държавата има достатъчен капацитет да се справи със сертифицирането и одитирането на машините за гласуване, както и със свързаните с това проблеми.

„На второ място – ДПС изрично предложи, когато приемахме промените в Изборния кодекс, да не се приемат машини на стойността на нови такива. Ако може тази далавера да я пропуснат тези, които я правят. Поне тази. Да се произведат машини. Това не представлява никаква сложност“, смята депутатът. Според него държавното дружество „Информационно обслужване“ може да направи и софтуера към машините.

От ДПС са съгласни единствено с твърдението, че за предстоящите наесен местни избори машинно гласуване не може да се произведе в 6 000 секции, какъвто обем бе заложен в закона.

„Но това не ви дава никакво основание с лека ръка да изключите машинното гласуване от двата най-важни избора в страната – парламентарните и местните. Добре, за местните има аргументи – няма време, а има пороци, които трябва да се отстранят. Но защо завинаги? Та в кюпа и парламентарните. Това, уважаеми колеги от ГЕРБ, насочва вниманието към вас в една много лоша перспектива. Искате да запазите ръчното броене в секционните комисии и да приемете всички дефекти, които се случват там, върху себе си“, обърна се Цонев към управляващите.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!