Полша, ЕС

Европейският парламент на пленарната си сесия в Страсбург с мнозинство гласове тази вечер одобри резолюция, в която призова Европейската комисия и Съвета на ЕС незабавно да започнат съдебно производство за нарушаване от Полша на принципите на върховенството на европейското право, както и да откаже на Варшава средства от фондовете на ЕС за финансиране на националния план за възстановяване на икономиката след пандемията.

Резолюцията беше подкрепена от 502 депутати, 153 гласуваха против, 16 се въздържаха. Европейският парламент поиска парите на данъкоплатците в ЕС да не се предоставят на правителства, които умишлено и системно нарушават европейските ценности.

„Конституционният съд на Полша няма юридическа сила и независимост и няма право да тълкува конституцията на страната. Европарламентът изисква парите на европейските данъкоплатци да не се дават на правителства, които грубо, целенасочено и систематично подкопават европейските ценност. Призоваваме Европейската комисия и Съветът на ЕС да действат като инициират нарушения на процедурата в съда на ЕС, приложат разпоредбата за условен механизъм (финансиране на страните от фондовете на ЕС), отказват да одобрят полския национален план за икономическо възстановяване, лидерите на срещата на върха да обсъдят ситуацията в Полша и да приемат съвместна декларация в най-решителния смисъл“, се казва в изявление след приемането на резолюцията.

По-рано Конституционният съд на Полша потвърди превъзходството на конституцията на републиката над законодателството на Европейския съюз на фона на няколко присъди на Съда на ЕС, които осъдиха действията на полските власти. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен препоръча да се проучи решението на Конституционния съд на Полша, за да предприеме допълнителни мерки. Както ръководителите на органите на ЕС, така и лидерите на отделни страни от ЕС вече изразиха критики към това решение на Варшава.

Темата „Полша“ доминира в началото на срещата на върха на ЕС

Днес дискусията за кризата на върховенството на закона в Полша вече се обсъжда от лидерите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел.

Сблъсъкът между Полша и европейските институции доминира началото на срещата на върха на Европейския съюз. Полският премиер Матеуш Моравиецки заяви, че винаги е отворен за диалог с европейските си партньори, но той и неговото правителство няма да се поддадат на изнудване. Твърд тон запази и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

„По този въпрос трябва да сме твърди! Имаме институционални и правни инструменти, които би трябвало да могат да се използват, но също така трябва да сме ангажирани с диалога, така че да бъдат постигнати положителни резултати“.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че това, което се случва, е „лов на вещици“ и определи Полша като „най-добрата страна в Европа“. Същевременно председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поиска от правния си отдел да подготви съдебен иск срещу Европейската комисия, че не наказва страните, нарушаващи върховенството на закона.

Страните от Западна и Северна Европа настояват за въвеждането на „условен механизъм“, който да гарантира, че държавите получатели на паневропейските фондове се придържат към ценностите и нормите на Европейския съюз и че ЕС има механизъм за спиране на такова финансиране в случай на отклонение от нормите. „Условният механизъм“ беше въведен на фона на дългогодишните разногласия в ЕС, главно поради действията на властите на Полша и Унгария, които са критикувани от западноевропейските страни за несъответствие на политиката с принципите на върховенството на законодателството на ЕС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!