коронавирус, covid - 19 случая мерки

През последното денонощие у нас са регистрирани 4816 нови случаи с коронавирус, починали са 120 души /92% от жертвите са неваксинирани/, а 1450 са се излекували, показват данните на Единния информационен портал.

Направени са 47 370 теста /малко над 10% от всички проби са положителни/ и са поставени 28 191 дози ваксини. Така със завършен ваксинационен цикъл в страната вече са над милион и 417 хиляди души, а с бустерна доза ваксина са над 11 хиляди души, отчита статистиката на здравните власти.

Новопостъпилите в болница за изминалите 24 часа са 814 като близо 90% от тях не са ваксинирани.

Към полунощ хоспитализираните са 6608, а в интензивни отделения са настанени 590 болни.

3407 нови случаи на коронавирус в Гърция

Гръцките здравни власти обявиха, че още 3407 нови случая на коронавирус са били идентифицирани в Гърция през 24-часовия период. Докладът на Националната организация за обществено здраве съобщи и за нови 34 смъртни случая за същия период. В момента има 347 интубирани пациенти в интензивните отделения на Гърция.

41 (11,82%) от интубираните са напълно ваксинирани, докато останалите 306 (88,18%) пациенти са неваксинирани или само частично ваксинирани.

Новите случаи на коронавирус довеждат общия брой на установените случаи в Гърция от началото на пандемията до 707 587, с общо 15 519 смъртни случая за същия период.

От новозаразените 703 са регистрирани в района на Атика, а други 496 бяха идентифицирани в северния пристанищен град Солун.

Над 29 000 са новозаразените в Турция

Министерството на здравеопазването регистрира 29 160 нови заразени, 198 смъртни случая и 28 465 излекувани през последните 24 часа.

През изминалия ден са направени 362 213 теста за коронавируса, показват данните.

Над 55 милиона души са получили първа доза ваксина срещу коронавирус, докато около 48 милиона са напълно ваксинирани, съобщиха турските здравни власти. Трета бустерна доза е поставена на 10,92 милиона души.

През август Турция разшири условията за ваксинация за млади хора на възраст 15 и повече години и тези над 12 години с хронични заболявания.

Новите случаи за ден на COVID-19 прескочиха 50 000 във Великобритания

Според последните статистически данни в Обединеното кралство са регистрирани 52 009 нови случая – най-високата стойност от 17 юли насам.

Обединеното кралство е успяло да постави две дози ваксина на 79% от лицата на възраст 12 и повече години. Броят на хоспитализациите остава сравнително нисък.

Налице е натиск върху всички, които не са се ваксинирали, да си поставят ваксина и има призив хората над 50 години и клинично уязвимите да се възползват от предложението за трета бустерна ваксина, както и да си поставят противогрипни инжекции.

В сряда министърът на здравеопазването Саджид Джавид омаловажи опасенията относно упорито високите стойности. Той настоя, че не е време да се връщат мерки като задължителното носене на маска на закрито.

Премиерът Борис Джонсън също се противопостави на призивите на здравните служители да се намали предаването на инфекцията при близък контакт, предвид опасенията, че нарастващият брой може да претовари болниците, които се занимават с други респираторни инфекции през зимните месеци.

В четвъртък Едуард Агар заяви пред Sky News, че децата в училищна възраст са причина за повишените нива на инфекции в Англия.

Джонсън и неговото правителство са подлагани на многократни критики за твърде бавна реакция в ключови етапи от пандемията.

Броят на смъртните случаи във Великобритания възлиза на 139 146, което е вторият най-голям брой смъртни случаи в Европа след Русия. По данни на университета „Джонс Хопкинс“ общият брой на заболелите в страната отстъпва само на САЩ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук