Европейски парламент, азбучен

Европейският парламент обяви снощи, че е прекъснал преговорите със страните членки за следващия бюджет на Евросъюза за периода 2021-2027 г. с риск да забави плана за съживяване на икономиката на стойност 750 милиарда евро, предаде Франс прес.

„Европейските депутати ще се върнат на масата за преговори, когато Съветът (представляващ страните членки) покаже реална воля за постигане на споразумение“, се посочва в комюнике на институцията.

 

През юли европейските лидери се споразумяха по бюджет в размер на 1,074 трилиона евро за следващите седем години. Парламентът обаче настоява за значително по-голям обем, предназначен главно за 15 ключови за Съюза програми.

Вчера евродепутатите са отхвърлили в писмо компромисно предложение на германското председателство, обещаващо увеличение от около 9 милиарда евро.

Говорител на германското председателство на ЕС изрази съжаление „за пропуснатата възможност“.

„Разочарован съм“, написа парламентарният преговарящ Йохан ван Овертвелд в имейл.

Нямахме друг избор, освен да прекъснем преговорите, посочват депутати, цитирани от Ройтерс. Според тях мотивите за спирането на преговорите е  необходимостта от още средства за финансиране на ключови програми, включително за инфраструктура, отбрана и студентски обмен, през следващите седем години.

Необходима е воля за компромис от всички страни, отбеляза в Туитър говорител на Германия.

Преговорите ще бъдат възобновени през следващите дни и ако най-сетне бъде постигнато споразумение, то ще трябва да бъде ратифицирано от парламентите на страните членки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!