Джеф Безос
на снимката: основателят на Amazon Джеф Безос

Според проучване на агенция Блумбърг богатството на 50-те най-богати американци се равнява на притежаваното от 165-те милиона най-бедни американски граждани.

Какъв ще бъде светът след пандемията?

Нови данни от Федералния резерв на САЩ – изчерпателен анализ на финансовото състояние на американците за първата половина на 2020 г. – показват поразителни неравенства въз основа на раса, възраст и класа.

Докато общото богатство на най-богатите 1 процента от американците е 34,2 трилиона долара, комбинираното богатство на най-бедните 50 процента от населението на страната – приблизително 165 милиона души – е само 2,08 трилиона долара, или 1,9 % от всички активи на американските домакинства.

Междувременно, според индекса на милиардерите на Bloomberg, 50-те най-богати американци сега притежават близо 2 трилиона долара – с 339 милиарда долара повече, отколкото в началото на 2020 година.

Пандемията изостри социалното неравенство в САЩ

Коронавирусът изостри неравенствата в Съединените щати, тъй като нископлатените работници загубиха първи работата си по време на пандемията, а новият вирус е по-вероятно да зарази и убие хора с по-тъмни цветове на кожата. Междувременно професионалистите от горната средна класа продължават да работят дистанционно и да увеличават пенсионните си фондове, след като Федералният резерв и Министерството на финансите на САЩ обявиха нови мерки за подкрепа на пазарите и икономиката на страната.

Друга ключова причина за неравенството в доходите е, че по-голямата част от американците не се възползват от покачващите се цени на акциите. Инвестициите на 90% от населението намаляват от близо две десетилетия. От своя връх през 2002 г. – 21,4 процента – делът на американското участие на горната средна класа в регистрирания капитал на компаниите е намалял с 10 процентни пункта. Същата тенденция е характерна и за бедната половина от населението на страната.

Според Федералния резерв най-богатите 1% от американците в страната притежават 50% от корпоративния капитал и инвестиционни книжа. След това най-богатите 9 процента от американците притежават повече от една трета от акциите – тоест, най-богатите 10 процента от американците притежават над 88 процента от компаниите.

„Милениумите“ притежават под 5% от американското богатство

Според данни на Федералния резерв поколението на „милениумите” т.е. родените между 1981 и 1996 г., притежава само 4,6% от американското богатство, въпреки факта, че сега те съставляват най-големия дял от работещото население на страната – 72 милиона. А делът на средствата, притежавани от чернокожите американци, е останал същият, както преди 30 години.

Подобно на богатството на страната като цяло, богатството на младите американци също е съсредоточено в ръцете на много малък брой хора. Само трима представители на „милениумите” в САЩ – съоснователите на Фейсбук Марк Зукърбърг и Дъстин Московиц и наследникът на „Уолмарт” Лукас Уолтън – контролират лично 2,5% от парите на своето поколение.

„Пандемията задълбочава още повече разликата в богатството и икономическата мобилност“, заяви председателят на Управителния съвет на Федералния резерв Джером Пауъл, предупреждавайки, че на страната ще отнеме много време, за да се възстанови при липса на допълнителна правителствена подкрепа.

„Продължителен период на прекалено бавен напредък допълнително ще изостри съществуващите неравенства в нашата икономика“, заяви Пауъл.

Американците, чието състояние е пряко свързано с технологични компании – които са спечелили изключително много от прехода към онлайн работа, пазаруване, развлечения и комуникации, са се превърнали в основните бенефициенти в икономиката от ерата на пандемията. Първият сред тях беше основателят на Amazon.com Джеф Безос. През 2020 г. състоянието му – най-голямото в света – се увеличи с 64% до 188,5 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!