Европейският съд нареди на Полша „незабавно да отмени“ решението си да понижи пенсионната възраст на съдиите от върховния си съд, което застрашава независимостта на съдебната система.

„Полша трябва незабавно да отмени прилагането на разпоредбите на националното законодателство, свързани с понижаването на пенсионната възраст за съдиите на Върховния съд“, казаха от съда.

След като ЕС започна дело срещу Полша през юли месец, временно бе прекратено пенсионирането на съдиите, които бяха достигнали до пенсионна възраст, 5 години по-рано от предвиденото.

В края на миналата година, управляващата парти Право и Справедливост (ПиС) въведе задължително пенсиониране на магистрати, достигнали 65-годишна възраст. Това бе част от спорните законодателни реформи, които бяха подложени на критики от водещи лидери на Евросъюза.

От дясната ПиС настояват, че съдебната реформа има за цел борба срещу корупцията и премахване на комунистическото наследство в закостенялата система.

Опозицията, неправителствени организации и представители на Европейския съюз обаче предупреждиха, че по този начин се подкопават независимостта на съдебната система, демокрацията и върховенството на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!