demokratichna-balgaria

Дясното политическо обединение „Демократична България“ публикува своята управленска програма в областта на финансите. Мотото „Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта“ до голяма степен синтезира финансовата философия на коалицията. В нея се предвиждат важни данъчни намаления и отимизиране на  бюджетните разходи. Основните моменти във финансовата програма на десните, озаглавена „Договор на „Демократична България“ за ефективни публични финанси, намаляване на данъци, модернизация и растеж“, са:

  1. Намаляване на ДДС от 20 на 18%;
  2. Необлагаем минимум за данък общ доход, който ще остави пари за най-уязвимите групи;
  3. Премахване на данъка върху печалбата за компании, които са решили да я инвестират в развитието на своя бизнес;
  4. Предлага се намаляване на данъците за едноличните търговци;
  5. Свиване на разходите на държавата до 1/3 от брутния вътрешен продукт;
  6. Премахване на данък „олигархия“, под което се разбира плащането „всяка година за сделки като тези за варненската дупка, на Ахмед Доган със студения резерв за ТЕЦ „Варна“, кражбата на века АЕЦ „Белене“, ремонти на язовири за 500 млн. лв, пътните ремонти, източването на здравната каса и др.“
  7. Въвеждане на електронното правителство;
  8. Продажба на дял до 20% от държавните компании на борсата, което ще увеличи тяхната отговорност и прозрачност;
  9. Влизане в европейския банков съюз;
  10. Приемане на еврото.

„Убедени сме, че финансова политика, основана на стимулирането на частния сектор да се развива без излишни регулации, ще осигури високи европейски доходи и самочувствие на всички български граждани.

Вярваме в простите решения, както и че хората, които изкарват парите си по честен път знаят най-добре как да ги харчат и инвестират. Със сигурност по-добре от власт, която купува имот във Варна по-скъпо, отколкото струва подобен в Манхатън. Защото ГЕРБ имат десетина приятели, към които насочват бюджета на страната. Нашите приятели са всички данъкоплатци и потребители, в чиито джобове ще оставяме повече пари, вместо да ги пренасочваме към олигархията“ – се казва в публикацията на сайта на дясната коалиция.

Според Георги Ганев, един от създателита на програмата, потърсен за коментар от „Дебати.бг“, тя е напълно реализируема.

„Моля това да не се смята за обща управленска програма – това е програма само в област „финанси“. Предстои такава и в много други области – икономика, енергетика, здравеопазване, електронно управление и т. н.“ – подчерта той.

Според Ганев общата философия се характеризира със стремеж към намаляване на данъците и на държавните разходи. За вторите това ще се постигне по пътя на увеличаване на тяхната обществена ефективност.

„Фокусът е върху намаление на тези разходи, които не носят полза за обществото, доколкото това е възможно от гледна точка на бюджета. По отношение на финансовата система предвиждаме възможно най-бързо и ефективно присъединяване към Еврозоната и Банковия съюз. Относно  публичните предприятия ще извършим подобрение в управленската структура и листване на борсата, за да има и частен контрол върху техния менджмънт. по отношение на пенсионната система също има за реформиране много неща, които са разписани по-подробно в пълния текст“ – уточни Георги Ганев.

По думите му общата философия за повече ресурс в домакинствата и фирмите ще се прилага и спрямо еврофондовете, като концепцията за отношенията между хората с печеливши идеи и съответните еврофондове е „горе-долу както е с плана Юнкер в момента, и по-малко грантови схеми“.

Данъчните намаления заемат централно място в програмата за управление на финансите на ДБ.

„През последното десетилетие България изостави успешния си опит от предходното десетилетие да ускорява икономическия си растеж чрез намаление на данъчно-осигурителното бреме. От десет години насам нито един данък или осигуровка не са били намалявани, въпреки наличието на изобилни бюджетни възможности за това. Ударното изхарчване на натрупваните бюджетни излишъци през последните месеци на годината е не само много подозрително от гледна точка на определени корупционни практики, но и прави още по-ниска обществената ефективност на публичните разходи.

„Демократична България“ счита, че вместо натрупваните през всяка година излишъци, поради преизпълнение на приходната част на бюджета, да се харчат непрозрачно и спешно в края на годината – е много по-правилно надвзетото да бъде върнато на данъкоплатците под формата на по-ниски данъци“ – гласи програмата.

Ганев предвиди, че като риск в концепцията ще бъде изтъкнато, че предложените намаления ще понижат и приходите в бюджета, което в определени ситуации може да заплаши с орязване на само на неефективните разходи.

„Това е риск на бюджетирането, който винаги съществува.  До момента нашите изчисления показват, че дори да приемем накуп и трите намаления, горе-долу загубата в приходи ще бъде колкото докладвания в края на септември бюджетен излишък. Т. е. вместо да ги събираме тези пари, да има свръхсъбиране, и да ги харчим кой знае как през ноември и декември, е по-добре да не ги взимаме от хората изобщо“ – обясни той.

По думите на Георги Ганев положителните ефекти от такава политика са неоспорими. При това част от оставените на хората пари пак ще отидат в държавния бюджет чрез потреблението.

„При 3 милиона данъкоплатци на Доход физически лица и при въвеждане на необлагаем минимум около минималната работна заплата, например, това ще струва около 1,3 милиарда лева. Ако около 90% от тези оставени на хората пари отидат за потребление, което е нормално, ето ви около 200 милиона от ДДС“ – подчерта той.

Такава данъчна политика ще произведе и дългосрочен растежен ефект за икономиката, която ще се стимулира от повишаването на потреблението. Този ефект няма да се случи още в годината на реформите, но в дългосрочен план е полезен, обясни финансистът от „Демократична България“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!