Шарл Мишел
на снимката: Шарл Мишел - председател на Европейския съвет

Лидерите на ЕС днес постигнаха споразумение да работят за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година, но без съгласието на гладната за въглища Полша. Дипломати потвърдиха пред АФП, че Варшава отказва да се съгласи с поставения срок, след като поиска да й бъде разрешено да извърши промените до 2070 г.

„Ние постигнахме споразумение относно борбата с изменението на климата. Много важно беше Европа да прояви силна амбиция“, заяви домакинът на срещата и председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

27-те лидери на страните от ЕС одобриха заключенията по сделката след интензивен дебат, а Чешката република се съгласи да приеме плана, след като стана ясно, че на някои членове на ЕС ще бъде разрешено да развиват ядрената си енергетика.

Успех е това, че в „Зеления пакт“ за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя енергийния си микс, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където в рамките на Европейския съвет лидерите обсъдиха изменението на климата. Той подчерта, че Европа е твърдо решена да бъде водеща в справянето с този проблем, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Промените в климата са факт, случват се с такава скорост, че рискът и опасността за човечеството са големи. Ние винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха на първо място в своите програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата и какво ще се случи след 30 години“, добави министър-председателят.

Той посочи, че е важно да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Борисов обърна внимание, че е необходимо Европа да помогне на държавите да регулират тези процеси.

Бойко Борисов съобщи още, че е запознал председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен с енергийното производство в България и с плановете за следващите години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!