Петя Аврамова
на снимката: регионалният министър Петя Аврамова

Кога могат да се очакват подобрения на най критичния в страната от гледна точка на пътна безопасност участък  Русе – Бяла и ще започне ли строителството на автомагистрала, която да свързва петия най-голям град в България – Русе с Велико Търново? Депуатът от БСП Крум Зарков получи отговор на този въпрос от министъра на регионалното развитие и благоустройството по време на днешния Парламентарен контрол.

Многократно през последните години е поставян въпросът за изграждането на път, който да свързва Русе с Велико Търново, въпреки това строителни дейности все още не са започнати. В момента основният път, който свързва Русе със Западна България, участъкът Русе – Бяла е най-смъртоносният пътен участък в България, това подчерта депутатът от БСП, като най-скорошният инцидент там е от вчера с четирима тежко пострадали.

„Защото всеки ден забавяне на този път, уважаема госпожо министър, се мери в човешки животи.” посочи той.

Крум Зарков припомни още, че бившият министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, през 2017г. е поставил на челно място по важност изграждането на автомагистрала между Търново и Русе, като е посочил, че строителството трябва да започне в края на 2018г., въпреки това видими резултати досега няма.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството се съгласи с важността на изграждането на по-добри пътни връзки с Русе и посочи, че проектът се изпълнява в момента.

„Ангажиментът, който правителството пое, се изпълнява в  момента с подготовката изпълнението на двата стратегически инфраструктурни проекта за изграждането на Хемус и автомагистрала Русе- Велико Търново. Знаем, че проектът е от изключителна важност за икономическото развитие на Севера на България и за пътната безопасност.„ каза тя.

Подготовката на  проекта е в напреднала фаза, но процедурите бавят процеса на започването на реалното строителство, посочи Петя Аврамова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!