европейски акции

Европейските акции и еврото скочиха заради напредъка на Украйна в североизточната част на страната, предаде „Ройтерс“.

Европейските акции скочиха в понеделник, след като украинските сили направиха бърз напредък в Харковска област в най-тежкия неуспех на Русия. В събота Москва изостави главния си бастион в Североизточна Украйна, което доведе до внезапен срив на една от основните фронтови линии във войната, след като украинските сили направиха бърз настъпателен удар.

Широкият паневропейски индекс STOXX 600 (.STOXX) се повиши с 0,7% в началото на търговията, достигайки най-високата си стойност от края на август.

Германският DAX (.GDAXI) се повиши с 1,4%, френският CAC 40 (.FCHI) и британският FTSE 100 (.FTSE) скочиха с по 1%.

Акциите в Азия също се повишиха в бавната търговия, като Китай и Южна Корея излязоха в отпуск.

Най-широкият индекс на MSCI на азиатско-тихоокеанските акции извън Япония (.MIAPJ0000PUS) добави 0,7%, след като леко се оттласна от двугодишното дъно, достигнато миналата седмица. Японският Nikkei (.N225) добави още 1,2 %, след като миналата седмица се повиши с 2 %.

„Ситуацията в Русия и Украйна създава известни проблясъци на надежда за пазара, че може да има решение и да се осигури известно облекчение на интензивността на енергийния шок“, каза Хани Реда, портфолио мениджър на многоасетни компании в PineBridge Investments.

„Засега балансът на информацията, с която разполагаме, се тълкува от пазара като оптимистичен“, добави Редха.

Новините за украинския напредък също допринесоха за подем на еврото, което удължи печалбите си от миналата седмица след заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) и достигна най-високото си ниво спрямо долара от почти четири седмици.

Единната валута бе подпомогната отчасти и от доклад на „Ройтерс“, според който политиците от Европейската централна банка виждат нарастващ риск, че ще трябва да повишат основния си лихвен процент до 2% или повече, за да ограничат рекордно високата инфлация въпреки вероятната рецесия.

За последно еврото поскъпна с 1,5% до 1,0194 долара, достигайки най-високата си стойност спрямо поевтиняващия долар от 17 август насам.

В същото време периферните държавни облигации на еврозоната се представиха по-слабо от аналогичните им ценни книжа, повлияни от съобщенията, че следващия месец ЕЦБ може да започне дебат за намаляване на размера на баланса си.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Италия се повиши с цели 6,5 базисни точки до 4,098%, което е най-високата ѝ стойност от средата на юни.

Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на Германия се повиши с 4 базисни точки, което доведе до увеличаване на внимателно наблюдавания спред между италианската и германската 10-годишна доходност до цели 237 базисни точки.

Доларовият индекс , който измерва зелените пари спрямо кошница от шест валути, се понижи с 0,7% до 107,98, което е най-ниското му равнище от 26 август.

Въпреки това индексът е нараснал с над 12% през тази година, като е спечелил над 10% спрямо еврото, 13% спрямо паунда и 24% спрямо японската йена.

Публикуваните във вторник данни за инфлацията в САЩ ще бъдат ключови за определяне на посоката на движение в близко бъдеще.

Според анкета на „Ройтерс“ спадащите цени на бензина ще доведат до понижение на основния индекс на потребителските цени с 0,1%.

Прогнозите са основният индекс да се повиши с 0,3%, макар че някои анализатори виждат вероятност за по-мек доклад.

„Стоките като цяло поевтиняха и това вероятно ще бъде основният фактор за по-меките данни“, каза Реда от PineBridge.

Един мек показател може да съживи спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвите само с 50 базисни пункта този месец, въпреки че вероятно ще трябва да е много слаб, за да окаже реално влияние, като се има предвид колко категорично ястребово настроени бяха политиците напоследък.

Цените на петрола се понижават на фона на опасенията за забавяне на световната икономика, въпреки че намаляването на доставките доведе до скок от 4% в петък.

В понеделник цената на сорта Брент беше стабилна и възлизаше на 92,82 долара за барел, докато цената на американския суров петрол се понижи с 0,2 % до 86,60 долара.

По-слабият долар спомогна за повишаване на цената на златото до 1724 долара за тройунция, което е далеч от дъното от 1690 долара от миналата седмица.

Още икономически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук