Федерика Могерини
на снимката: Еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини

Европейските сили заявиха, че все още подкрепят ядрената сделка с Иран, но отхвърлят всякакви „ултиматуми“ от Техеран, за да я „опазят жива“.

„Ние отхвърляме всякакви ултиматуми и ще оценяваме спазването на задълженията на Иран въз основа на резултатите по отношение на неговите ядрени ангажименти по сделката от 2015 г.“, казаха в изявление шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини и външните министри на Великобритания, Франция и Германия.

Иран заяви в сряда, че престава да спазва ограниченията, свързани с ядрените му дейности, договорени в сделката с големите сили, докато намери начин да заобиколи подновените американски санкции. Вашингтон отговори на това, като обвини Техеран, че прибягва до „изнудване“. Техеран от своя страна заяви, че това е реакция на разширените едностранни санкции на Вашингтон, откакто е напуснал споразумението преди една година – действие, нанесло тежък удар на иранската икономика.

В изявлението си европейците подчертаха „своите твърди ангажименти по споразумението, включително по отношение на вдигането на санкциите в полза на иранския народ“ и разкритикуваха санкциите на САЩ.

„В това отношение съжаляваме за повторното налагане на санкции от Съединените щати след тяхното оттегляне от JCPoA – Съвместния цялостен план за действие. Призоваваме държавите, които не са страни по JCPoA, да се въздържат от предприемане на действия, които пречат на способността на останалите страни да изпълнят изцяло своите ангажименти“, се казва в изявлението, цитирано от АФП.

Европейските сили добавиха, че са „решени да продължат да полагат усилия за продължаване на легитимната търговия с Иран“ в опит да запазят изложения на опасност пакт безпроблемен.

Но те заявиха, че Иран трябва в същото време да „изпълнява изцяло ангажиментите си по JCPoA, както е правил досега и да се въздържа от всякакви ескалационни стъпки“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук