Световният печат

Пандемията от коронавируса е предизвикала рязко увеличение на измамите при онлайн пазаруване, предупреди в четвъртък европейската полицейска агенция и заяви, че престъпниците продължават да се възползват от жертвите, които работят от дома си.

Опасенията от заразяване с вируса доведоха до рязко увеличаване на пазаруването онлайн, което от своя страна доведе до значителен ръст на измамите с доставки през втората година на пандемията, се казва в годишния доклад на Европол за киберпрестъпността.

„Удължаването на периода на блокиране в цяла Европа доведе до редица нови възможности за електронна търговия, които често се оказват мишена за престъпниците“, заяви базираната в Хага агенция.

„Престъпниците предлагат стоки и получават плащане без доставка, измамват онлайн магазини със слаби мерки за сигурност или използват услугите за доставка като фишинг примамки“, каза тя.

Особено мобилните телефони са мишена на престъпни групи, които се представят за служби за доставка, като се преструват, че предлагат информация за пратка, но в действителност се надяват да получат данни за сметката и кредитната карта на жертвата.

Това включва изпращане на съобщения чрез SMS на мобилни телефони – практика, наричана „smishing“.

Междувременно тъмната мрежа продължи да бъде основното място за пазар на незаконна дейност, въпреки неотдавнашните успехи на световната полиция при унищожаването на незаконни уебсайтове като DarkMarket през януари.

Европол заяви, че криптовалутите като Биткоин и Монеро остават най-популярната форма на плащане за незаконни стоки и услуги в тъмната мрежа.

Изглежда, че оръжията все по-често се търгуват в тъмната мрежа, както и чрез криптирани чат групи, каза Европол.

Новите оръжия, като например тези, изработени чрез триизмерни принтери, също са във възход.

Така например през септември миналата година испанската полиция разби работилница, в която са се произвеждали такива оръжия.

Там служителите на реда са иззели шаблони за оръжия, изтеглени от тъмната мрежа, и няколко триизмерни принтера, „един от които е бил в процес на отпечатване на малко огнестрелно оръжие“, заяви Европол.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук