Повечето страни от Европейския съюз са намалили емисиите на въглероден двуокис през миналата година, показват оценки. Те отбелязват обрат в борбата с парниковите газове, след като участници в кампания призоваха за по-бързи действия за избягване на вредните последици от изменението на климата.

Общите емисии в ЕС от изгаряне на петрол, въглища и газ са били с 2,5% по-ниски през 2018 г. от предходната година, показват данните на Евростат, като 20 от 28-те страни от блока съобщават за редуциране, информира АФП.

Това е по-добре от 2017 г., когато комбинираните емисии са с 1,8% по-високи от 2016 г. и само седем държави отчитат спад, според статистическата служба на ЕС.

Съюзът обеща да намали въглеродните си емисии с 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

„След четири години без значително намаляване на емисиите, ЕС най-накрая започна да върви по пътя на нулево-въглеродната икономика“, каза Уендъл Трио, оглавяващ Европейската мрежа за климатично действие (CAN).

„За да можем да избегнем все по-екстремни метеорологични явления, по-голяма суша, недостиг на храна и икономическо опустошение, се нуждаем от рязко намаляване на емисиите всяка година“, добави Трио.

Португалия е на първа позиция, показват данните на Евростат, като регистрира 9% спад в емисиите от 2017 година. Тя е следвана от България с 8,1% редукция. Ирландия е с 6,8% по-ниски показатели, а Германия е с 5,4%. Великобритания е последна по ред с лек спад от 0,3% от 2017 година.

В същото време Латвия отбелязва най-слаб резултат, като е повишила емисиите си с 8,5% спрямо предходната година. Сред страните от блока, чиито емисии са нараснали, е и Полша, която отбелязва ръст от 3,5%.

ЕС обеща да оглави инициатива за спасяването на Парижкото споразумение за климата, след като САЩ, вторият по големина замърсител в света след Китай, се оттеглиха през 2017 г.

Пактът цели да запази световното покачване на температурите „доста под“ 2 градуса по Целзий (3.6 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните времена.

Германия, най-гъсто населената страна в блока и тази с най-мощна икономика, е с най-голям дял сред отделяне на емисии в Евросъюза за миналата година – 22%.

Следват я Великобритания с 11,4%, Полша – 10,3%, Франция и Италия – с по 10%. Германия, Великобритания, Франция и Италия са сред водещите икономики на блока и са с най-голямо население.

Полша, чието население е значително по-малко от другите най-големи замърсители, разчита на остарели електроцентрали, работещи с въглища, за почти цялата си електроенергия, заради което отчита едни от най-високите въглеродни емисии в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук