престъпления България

България е с най-високо ниво на престъпления, насилие или вандализъм в целия Европейски съюз. Това сочи ново изседване на Евростат, според което 20,2% от хората в страната ни съобщават за подобни прояви в района, в който живеят.

След България се нареждат Гърция (16,9%) и Нидерландия (16,3%), а най-ниско е нивото на престъпления и вандализъм в Хърватия – 2,7%, а също и в Литва (3,2%) и Полша (4,4%).

През 2019 г. 11,0% от населението на 27-те държави-членки на ЕС са съобщили, че са изправени пред проблем с престъпността, насилието или вандализма в техния местен район. Този дял намалява всяка година от своя връх през 2013 г. (14,1%). Както може да се очаква, хората, живеещи в градовете, съобщават за тези проблеми над три пъти по-често от хората в селските райони през 2019 г. (21,3% срещу 6,9%).

Фокусирайки се върху състоянието на бедността, 13,4% от хората в риск от бедност в ЕС съобщават за появата на престъпления, насилие или вандализъм в техните райони, в сравнение с 10,6% от тези, които не са изложени на риск от бедност.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!