Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

Балотажи ще има в София, Пловдив и Благоевград. Това показват резултатите на екзит половете на „Галъп интернешънъл”. На първи тур ГЕРБ печели във Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора.

В Кърджали досегашният кмет Хасан Азис също печели още от първия път.

  • СОФИЯ

Кандидатът на ГЕРБ и настоящ кмет Йорданка Фандъкова печели 34,6% от гласовете на софиянци. Тя ще се изправи срещу Мая Манолова, която е подкрепена от БСП, и получава 24,6% от гласовете.

Йорданка Фандъкова намалява почти на половина подкрепата си в сравнение с изборите през 2015г., когато тя спечели още на първи тур с над 60% подкрепа.

избори

Арх. Борислав Игнатов от „Демократична България” получава 14,8% от гласовете. Издигнатият от гражданската инициатива „Спаси София” Борис Бонев печели 13,7 на сто.

Кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки печели едва 4 на сто, а Волен Сидеров (Атака) – 1,6%. Бившият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева получава 0,9% от гласовете на софиянци.

При листите с кандидатите за общински съветници в столицата коалицията ГЕРБ – СДС има 32,7%, Демократична България -17, БСП – 15,8. Борис Бонев – 10,9 %, ВМРО – 5, „Атака“ – 2, останалите са под 1 процент.

  • ПЛОВДИВ

Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров води на изборите в Пловдив. Неговият резултат е 35,1%. Изненадата на изборите във втория по големина град е Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”, която получава 19,6%.

Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО остава трети с 15,2%.  Четвърти е кандидатът на БСП Николай Радев със 7,7%, следва Атанас Костов от „Демократична България“ е с около 6,1 на сто.

избори

При листите за общински съветници ГЕРБ има 30,6 %, „Съюз за Пловдив“ – около 17, НФСБ – ВМРО – около 10, БСП – 9, „Демократична България“ – 7.

  • ВАРНА

Варненци избраха кмета си на първи тур – настоящият градоначалник Иван Портних събра 52,6% от гласовете. Втори остава кандидатът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 14,9% а на трета позиция е Анелия Клисарова от БСП с 13,4.

Стела Николова, издигната от „Демократична България” има 9%, а Николай Евтимов от ВМРО е с около 2,6 на сто.

При общинските съветници ГЕРБ получава около 39,1% от гласовете, БСП – 13,6 на сто, „Възраждане“ – 10,1%, ДБ – 6,3%, ВМРО – 3,4%, ДПС – 2,6 на сто.

  • БУРГАС

Другият ни голям морски град Бургас също избра кмета си от първи път. Настоящият кмет Димитър Николов от ГЕРБ спечели убедително с 64% от гласовете. Втори в кметската надпревара е Николай Тишев от БСП с 10,4 на сто, Константин Бачийски (Средна европейска класа) е с около 8,7%, Живко Табаков (Движение България на гражданите) е с 8 на сто, Бойко Миразчийски от НФСБ е с 3,4 на сто, а кандидатът на ДБ Иво Баев е с 1,9 на сто.

При листите за съветници подредбата след ГЕРБ има над 50%, следват БСП и Средна европейска класа с по около 10,5 %, ДБГ – 9,2, НФСБ – 3,6, ДБ – 3 и ДПС – 1,7.

  • РУСЕ

В Русе първият тур печели кандидатът на БСП Пенчо Милков с 32,5% от гласовете. Кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова получава 26,1% от гласовете. Деана Тионева от „Демократична България” печели 4,9% от гласовете.

  • СТАРА ЗАГОРА

Кандидатът на ГЕРБ в Стара Загора и досегашен кмет Живко Тодоров също печели нов мандат още на първия тур. В Кърджали на първи тур Хасан Азис от ДПС получава 49,9%. В Русе Пенчо Милков от БСП води с 32,1%, втори е кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова с 24,9%.

  • ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Даниел Панов, настоящият кмет на Велико Търново и кандидат на ГЕРБ за нов мандат, печели изборите още на първия тур с 57,4% от гласовете. Весела Лечева от БСП получава 26,8% от гласовете. Милен Михов от ВМРО получи 7% от гласовете на търновци.

В Плевен ще има балотаж между досегашния кмет Георг Спартански, който се явява като независим кандидат и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров, който е областен управител.

В Благоевград кандидатът на ГЕРБ и действащ кмет Атанас Камбитов води с почти 34 %, следван от независимия кандидат Румен Томов с около 23, като двамата почти сигурно ще решат спора на балотаж.

Във Видин се очаква балотаж, сочат данните на „Галъп“ от паралелното преброяване. Там Огнян Ценков от ГЕРБ получава 33,2%, Цветан Ценков – кандидат на СДС – 29%, а Любомир Георгиев – кандидат на БСП – 20,1%, заяви Юлияна Гальова от „Галъп интернешънъл“.

В Кърджали Хасан Азис от ДПС получава около 55,5%, сочат данни на „Галъп“ от паралелното преброяване. На втора позиция е Никола Чанев от ГЕРБ с около 27,4%, а Милко Багдасаров от БСП е трети с около 11,3 на сто. Кандидатът на ДОСТ Мехмед Ходжа има около 1,9%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!