русия дипломати

Русия представи на американците и НАТО два проектодоговора. Те са отчасти противоречиви, но във всеки случай в голяма степен неприемливи, пише в свой анализ Франкфуртер Алгхемайне Цайтунг.

Водещи западни политици реагираха незабавно, когато в средата на декември руското правителство представи проекти на договори, според които САЩ и НАТО трябва да се ангажират с всеобхватни гаранции за сигурност спрямо Русия: основните моменти в тези текстове са напълно неприемливи.

Москва е възмутена

Външният министър Сергей Лавров дори предложи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да подаде оставка: негативните коментари на Столтенберг относно руските документи показват, че „той не се справя с работата си“. За пореден път бе изпята старата песен за невежия Запад, който не зачита конструктивни предложения и законните интереси на Русия.

„По своята същност и форма те не са предложение за дискусия, а ултиматум – искане за безусловна капитулация.“ Тези думи за проектодоговорите не идват от западен политик, а от коментатор на руската държавна информационна агенция РИА Новости. На уебсайта на агенцията авторът предвижда почти всеки външнополитически ход на руския президент Владимир Путин.

„Да си тръгне с подвита опашка“

„Няма добър изход за Запада, без да загуби облика си – освен ако той гордо не отстъпи и така не отприщи война с Русия. Дори Западът сега да надава силен вой, а военните на НАТО трескаво да проучват оперативните планове – ако нещата станат сериозни, алиансът ще напусне границите на Русия с подвита опашка“, пише авторът на публикацията.

Руските медии са пълни с подобни изявления, откакто президентът Владимир Путин възложи на дипломатите си да издействат от Запада правни гаранции за сигурността на Русия по време на речта си във външното министерство в Москва в средата на ноември. Тези гласове не са последователни: понякога те говорят за екзистенциалната заплаха за Русия от настъпващата НАТО, от която трябва да се защити с всички средства, понякога за слабостта на Запада, която трябва да се използва, за да се свалят Съединените щати от „световния им трон“. Но един мотив преминава през всички тези изявления като основен тон: Москва вече е начертала „червени линии“ (израз, който Путин използва в речта си в Министерството на външните работи), които не могат да бъдат предмет на преговори. Западът трябва да ги приеме. Ако ги пренебрегне, това ще му струва скъпо.

Планира ли Кремъл по този начин?

Дивата реторика на пропагандаторите на режима не означава непременно, че Кремъл наистина мисли и планира по този начин. Те са медийният еквивалент на разполагането на руски войски по границата с Украйна, за което никой на Запад не знае дали е само заплаха или истинска подготовка за война. Това, което може да се каже със сигурност обаче, е, че руското ръководство се стреми да създаде впечатлението, че войната е неизбежна, ако Америка и НАТО не отговорят на исканията на Русия.

Това послание се разпространява и от ръководството на страната. След успешното изпитание на новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“ в навечерието на Коледа говорителят на президента Владимир Путин заяви за двата проектодоговора: „Е, да се надяваме, че по този начин те ще бъдат малко по-убедителни за Запада.“

Малко след това самият Путин коментира: „Ако преговорите по представените от Москва документи не доведат до бърз резултат, реакцията на Русия ще зависи от това какво ще ми предложат моите военни експерти“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!