Чобанов
На снимката: Тодор Чобанов

Кметът на София Йорданка Фандъкова отстрани от поста зам.-кмета по култура, образование и спорт Тодор Чобанов. Причината са забавени проекти.

Една от причините за решението е забавената процедура за обновяването на банята в Овча купел и дълги съгласувателни процедури с Министерство на културата за тази в Горна баня, каза столичният кмет при посещение на приюта за кучета в с. Сеславци.

„Това беше важна задача, която имаше конкретни срокове и ангажименти, които бяхме приели пред хората. Наложи се отново да се прекрати тази процедура за „Овча купел“. Сега трябва да се обявява наново. Това забавя всичко. Трябва да се работи по-активно, трябва да се работи по-динамично“, обясни тя.

Тя акцентира, че няма финансови последствия от забавянето на проекта и похвали дейността на Чобанов в проектите му, свързани с археологията.

„Благодаря на доктор Чобанов, защото неговият принос в сферите, в които работи в София е доста сериозен. Особено в сферата на археологията. Знаете, че заедно с него изградихме Музея за история на София, подземния археологически музей в църквата „Св. София“, триъгълната кула. В същото време под негово ръководство се забавиха чувствително други проекти“, каза Фандъкова.

Кметът акцентира, че процедурите са се затлачили много, а в същото време целта е да има видими резултати и конкретна работа. Малко по-късно през деня имаше и лаконична реакция от самия Чобанов във Фейсбук.

Скъпи приятели, мнозина от вас ме потърсиха днес сутринта с молба да кажа как съм, какво правя. Чувствам, че е важно да…

Публикувахте от Todor Chobanov в Четвъртък, 29 април 2021 г.

Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня, които спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план – превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА. Всички тези и много други проекти и идеи станаха възможни благодарение на екипната ми работа с нашия Кмет – Йорданка Фандъкова и целия ни екип, които ми дадоха нужната подкрепа за осъществяването им, за което имат моето огромно уважение и благодарност. Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а житейска мисия“, коментира той.

Наред с това Чобанов обобщи проектите си, които смята за успешни в мандата си. Сред тях посочва „Музея за история на София, филиалa му „Триъгълна кула“, реставрацията на Западната порта и други.

Новината предизвика различни реакции. От „Спаси София“ припомнят, че това е поредна оставка на зам.-кмет за последните години, което не кореспондира с обешанията за „нов екип и нови идеи“. От организацията акцентират, че София се нуждае от коренна промяна в управлението.

☣️Както ремонтите ѝ се разпадат из града, така и управлението на Фандъкова рухва пред очите ни. Тодор Чобанов,…

Публикувахте от Спаси София в Четвъртък, 29 април 2021 г. 

Тодор Чобанов е историк по образование и беше зам.-министър на културата от 2009 г. до 2011 г. при Вежди Рашидов. От 2012 г. е в екипа на Фандъкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук