машинно гласуване

Народното събрание подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни секции в страната с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение. Това решиха окончателно депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.

Предложението, внесено от „Има такъв народ” беше прието със 115 гласа „за”, 73 – „против”, и 32 – „въздържал се” след близо два часа дискусии.

Народните представители приеха машинното гласуване да бъде регламентирано и за секциите извън страната с над 300 избиратели.

Парламентът гласува и да има един многомандатен изборен район извън страната. За произвеждане на изборите на територията на страната се образуват 32 многомандатни изборни района, в това число три – в област София-град и два – в област Пловдив.

В секциите за машинно гласуване на видно място в изборното помещение се поставя системна разписка от електронната система за машинно гласуване, която съдържа информация, в т.ч. криптографски идентификатор, за текущата версия на използвания софтуер.

В процеса на удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване може да участват и представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на български неправителствени организации и на БАН, като на лицата се предоставя достъп до устройствата.

Когато се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване, ЦИК провежда съответния избор само с хартиени бюлетини и възлага на доставчика на устройствата да отстрани несъответствията.

Отхвърлено беше предложението при техническа възможност във всяка избирателна секция, образувана по реда на кодекса, да се осигурява излъчване онлайн в интернет на преброяването на гласовете чрез инсталирани в секцията камери за видеонаблюдение.

ГЕРБ ще сезира КС

По-рано стана ясно, че ГЕРБ ще сезира КС за решението на парламента за гласуване с машини в секции с над 300 избиратели. Мотивът им е, че по този начин се отнема конституционното право на българските граждани да упражнят своя вот.

„Многократно призовавахме от парламентарната трибуна да се остави тази възможност, не само с машинен, а и с хартиена бюлетина да се упражнява правото на глас“, заяви Цвета Караянчева

Аргументът й е, че на една машина не могат да гласуват повече от 195 души.

„Какво се случва, ако се развали машината? – Спира се вотът. Какво се случва, ако спре токът? – Защото машината може да работи на батерия около час и половина. Как ще се зареди тази машина? Вие знаете, колегите, които са от големите градове. Колегите, които са свикнали да се разкарват само по жълтите павета и да се показват по Фейсбук, не знаят, че има малки населени места, където много трудно се стига, за да подмени машината, или да се направи някакъв ремонт на тази машина“, заяви още Караянчева.

Тома Биков добави, че демокрацията в този парламент е под риск,“ защото партията, за която са гласували най-много хора, е в опозиция“

По-рано депутатите намалиха състава на Централната избирателна комисия от 20 на 15 членове. Той ще се назначава с указ от президента въз основа на предложения на парламентарните партии и коалиции.

Депутатите приеха при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии да има видеонаблюдение. То ще се предава онлайн. По-сторгият контрол се въвежда, за да се предотвратят нарушения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!