Кредитният рейтинг на България остава непроменен

Международната рейтингова агенция „Фич“ ревизира надолу дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута заради пандемията от коронавирус, предаде БНР. Оценката преминава от положителна към стабилна. В същото време рейтингът на страната ни остава ВВВ. Това е първата оценка от рейтингова агенция след началото на пандемията, уточниха он Министерството на финансите.

Според рейтинговата агенция тази година икономиката ни ще спадне до минус 5,1% заради пандемията, но догодина ще се възстанови до ръст от 4,2 на сто, става ясно от съобщението на финансовото министерство. От „Фич“ очакват бюджетното салдо за 2020 г. да се влоши под влиянието на икономическия спад и фискалните стимули в отговор на пандемията.

Като имат предвид необходимостта от допълнително финансиране на страната през 2020 г., от рейтинговата агенция очакват правителственият дълг да се увеличи с 8,1%. спрямо 2019 г. В същото време „Фич“ очакват благоразумната фискална политика с устойчиво управление на дълга да продължи, допълват от финансовото министерство.

Като позитив от агенцията биха оценили по-нататъшни стъпки за присъединяване на страната ни към еврозоната, а като негатив – прекалено разхлабване на фискалната политика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!