Ивайло Иванов
На снимката: главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Трима души – преките извършители на побоя над Слави Ангелов – са с обвинения, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред БТВ. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за нападението. Арестуваните братя Георги и Никола Асенови, както и Бисер Митрев, са криминално проявени, но неосъждани, сочи справка на държавното обвинение.

Братята се занимават с бокс, а Митрев е ММА боец. Нерядко се включват и в най-агресивните футболни агитки. Тримата задържани са физическите извършители на побоя, категорични са от МВР и прокуратурата. Кой обаче е поръчителят, все още не е доказано.

„Няма нищо по-безценно от екипната работа, защото с помощта на колеги от много институции успяхме да заловим виновниците за побоя. Не бих казал, че арестуваните живеят в мутренските времена на 90-те години, по-скоро не са мислили, че някой може да им се опълчи или да стигне до тях, защото не вярвам някой да извърши такова нещо при положение, че знае какви са последствията след това.

С действията си и тези на прокуратурата сме доказали, че законът е равен за всички и който го престъпи, рано или късно ще се изправи пред съда. Арестуваните мъже са познати на полицията с предишни техни прояви. Днес предстои разглеждане на мярката на арестуваните.

Най-вероятно биячите са действали по поръчка, в размяна на какво – не може да се коментира, допълни главният секретар на МВР. Това са преките извършители, най-вероятно идеята за побоя не е тяхна. Разследването продължава. Имаме идеи за поръчителите, но в момента се събират доказателства за тях. По същата схема е и побоя – отдавна знаехме, че тримата са физическите извършители, но досега събирахме доказателства.

Основната версия, по която работи МВР, е, че побоят е свързан с журналистическата работа на Слави Ангелов. Вариантите са много – вражда, любовна история, но такъв жесток побой не става за една дума, казана накриво – затова причината вероятно е по-сериозна от междуличностни отношения“ – уточни Иванов.

Главният секретар на МВР съобщи и интересни подробности за контрола на спазването на противоепидемичните мерки. Над 1100 досъдебни производства са образувани за нарушения на мерките за неразпространение на коронавируса, – има над 15 000 акта за неспазване на мерките, като 10 хиляди от тях са за неспазване на изискването за носене на маска. 17 717 декларации са проверени за пътуване в страната – 780 човека са посочили, че отиват на работа, а 159 от тях са регистрирани в Бюрата по труда.

„Около 35 хиляди декларации има само от вчера, колегите са върнали над 2300 автомобила с 3800 лица. Пътуването е тотално безотговорно. Основно оправдание е, че пътуващите са били на работа цяла седмица в София, но имат постоянен адрес в провинцията“, обясни Иванов.

С всяка изминала година се увеличава броя на дрогираните шофьори. Около 2000-та година е имало нито един случай, то за миналата година случаите са над 3000. Това е една скрита престъпност, заяви Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук