Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Обмисля се премахване на извънредното положение преди 13 май, съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време инспекцията на АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. Той поясни, че е възложил на юристите „да видят как може да стане“.

„Обмисляме Закон, който да задължава например, носенето на маски – защото е доказано, че маските помагат. За банките – да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия, а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба – ако продължава ниското ниво на заразените – защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора. Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия дали ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерки, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, посочи премиерът.

По думите на Борисов държавата не бави заплатите на работниците по строителството на големите инфраструктурни обекти, а дори напротив – изплаща им заработените средства дори по-рано от предвиденото.

„Точно обратното. Даже плащаме повече, за да могат, това са работни места, те имат семейства. И оборотите вървят. Машините са на лизинг. Строителството засега е един от секторите, на които кризата не е повлияла, точно обратното. Ние не сме го спирали, както в другите държави. Говоря не само за инфраструктурните проекти, а и за строителството в самите населени места. Навсякъде се работи изключително силно по двата газопровода: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция. Някои строители работят и събота и неделя, за да можем да вкарваме всичко, което е в оборотите на държавата“, каза още Бойко Борисов.

По-късно в днешния ден предстои среща между премиера и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да се уточни как ще завърши учебната година в училищата и висшите учебни заведения. Премиерът заяви, че очаква разчет за следващи действия от министъра. По думите на Борисов дистанционното обучение дава отлични резултати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук