ЕКОФИН
на снимката: финансовите министри на ЕС

Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги са предмет на дискусия между европейските финансови министри в София.

Във втория ден от заседанието във формата ЕКОФИН се коментирана и борбата с данъчните измами.

Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги e една от големите данъчни реформи, които предстоят в Европейския съюз. Тя е изключително важно за мултинационални компании като Google, Amazon и Facebook, a разговорите идват след срещата на канцлера Ангела Меркел с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.

Ще бъдат обсъдени възможностите за по-добра събираемост на данъците и промените при корпоративното облагане в Европейския съюз.

За БНР председателят на икономическата комисия в Европейския парламент Робрето Гуалтиери каза, че Европейският съюз подготвя мерки, които могат да бъдат необходими, ако Съединените щати въведат мита върху алуминия и стоманата.

„Както знаете, ние подхождаме по два начина. От една страна  – позитивен диалог, за да избегнем повишаване на напрежението в сферата на търговията. От стана разбира се, ние подготвяме мерки, ако този мъдър подход не бъде последван от нашите приятели”, каза Гуалтиери.

Председателят на икономическата комисия представи резултата от работата по въвеждането на 3% данък върху печалбата от интернет стоки и услуги, както и от рекламите в социалните мрежи.

По-рано пред журналисти ресорният по валутните и икономическите въпроси Пиер Московиси обясни, ще дигиталният данък ще е от полза на всички европейци и не е реципрочна мярка срещу налагането на мита върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати:

Според него това не е „антиамерикански данък”.

„Това е данък, който е необходим и ще е от полза на всички европейци, независимо къде живеят. Той няма да удари икономиката в единния пазар, в която има 500 милиона потребители. Нека започнем този дебат позитивно и да проявим политическа воля за приемането на данъка върху дигиталната икономика”, каза Московииси.

Той увери, че ЕС има политическата воля, а това означава, че ще има и начин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук