Осем кандидати ще се борят днес в изборите във Финландия, по време на които ще бъде избран 13-ият държавен лидер на страната.

Правото си на глас ще могат да упражнят днес около 4,2 милиона души от повече от 5,5-милионното население на страната. Избирателните секции ще бъдат отворени в 09:00 местно време (съвпада с българското) и ще останат отворени до 20:00 часа.

Очаква се резултатите от изборите да бъдат оповестени до края на деня. Ако един от кандидатите победи, встъпването в длъжност на новия президент ще се състои на 1 февруари. Ако обаче нито един от претендентите не успее да спечели повече от 50% от гласовете, двамата кандидати с най-високи резултати ще отидат на втория тур, който ще се проведе на 11 февруари.

Президентът във Финландия се избира за шестгодишен мандат.

Кандидатите

Тази година претендентите за президентският пост за 8, като някои от тях са издигнати от политически партии, а други от движения на избирателите.

Действащият президент Саули Нийнистьо, например, участва в надпреварата като независим кандидат. Преди шест години той спечели, номиниран от консервативната „Национална коалиционна партия“. Освен него, кандидат за поста бе издигнат и бившият министър-председател Мати Ванханен, който ще представлява партията „Фински център“ на настоящия премиер Юха Сипиля. Правителствената „Националната коалиционна партия“ и опозиционната „Християндемократическа партия“ обаче обявиха, че ще подкрепят само и единствено Нийнистьо.

От най-голямата опозиционна политическа сила Социалдемократическата партия (СДП), кандидат стана заместник-председателката на парламента Тула Хаатайнен. От „Истинските финландци“, които са част от опозицията, издигнаха пък втората жена кандидат – Лаура Хухтасаари.

Своите кандидати обявиха и други опозиционни партии – “Съюзът на зелените“ (Пека Хаависто), „Ляв алианс“ (Меря Кюльонен) и „Шведската народна партия“ (Нилс Торвалд).

Финландският политик ветеран Пааво Ваюрюнен, които ще участва в изборите за четвърти път в кариерата си, отива в качеството си на представител на движението на избирателите.

Нова финландската партия „Синьо бъдеще“, която се отдели от „Истински финландци“ е единствената политическа сила, която взе решението да не участва в президентската надпревара.

Основните претенденти

По време на предизборната кампания рейтингът на Саули Нийнистьо сред финландците далеч надхвърляше популярността на другите кандидати. Дълго време той бе посочван за лидер и в проучванията на общественото мнение, като нивото на неговата подкрепа достигаше понякога и до 80%.

Въпреки това, с наближаването до изборния ден, подкрепата към него започна рязко да спада. Според последното проучване на вестник „Хелзинки Саномат“ за Нийнистьо биха дали гласа си 58% от избирателите. Прогнозата на вестник „Илтелехти“ пък сочи, че сегашният президент може да получи и още по-малък брой гласове – 51,1%.

На второ място се нарежда кандидатът на „Зелените“ Пека Хаависто, който бе основният опонент на Нийнистьо и преди 6 години. Сега той би получил 13,6% подкрепа.

Ветеранът Пааво Ваюрюнен пък остава на трета позиция с 9,4%

Според проучване на вестник „Утисомалаюнен“ ако се стигне до балотаж, то финландците ще изберат в него да участват Нийнистьо и Хаависто.

Само два процента от финландците път вярват, че във втория тур ще може да премине кандидатът на „Финландския център“ и бивш премиер Юха Сипиля.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!