Протестиращите срещу правителството окупираха две ключови кръстовища в центъра на София днес, обещавайки да блокират трафика, докато консервативното правителство, което обвиняват в корупция не подаде оставка.

Хиляди хора се събират вече трета седмица в българската столица и други градове в най-голямата протестна вълна в страната от 2013г.

От вчера протестиращите са поставили няколко палатки на Орлов мост – едно от най-натоварените кръстовища в центъра на София, както и на голямото кръстовище пред сградата на правителството.

Блокадата предизвика тотално пренасочване на обществения транспорт в столицата на България с население от над два милиона души.

Един от организаторите на протеста – Николай Хаджигенов, заяви пред общественото радио БНР, че блокирането на движението и други действия за гражданско неподчинение ще се поддържат, докато премиерът Бойко Борисов не подаде оставка.

„Борисов няма да ни чуе. Нямаме такива илюзии, така че трябва да го свалим със сила“, каза Хаджигенов.

Полицията не се намесва, за да разчисти палатките и блокадата се поддържаше през целия ден до вечерта, когато над 1500 протестиращи отново се събраха, за да викат „Оставка!“ пред правителствения щаб, вече за 22-ри пореден ден.

Митингът в сряда вечерта събра повече от 5000 души, като още стотици направиха марш по булеварди в центъра на града, свързващ правителствените служби и Орлов мост, блокирайки движението в българската столица.

Борисов, чийто трети мандат изтича през март 2021 г., отказа да напусне.

В съобщение във Фейсбук късно в сряда той предупреди, че „затварянето на кръстовища нарушава нормалния живот на хората“.

„Следващата година има избори. Който ги спечели, ще управлява. Това е демокрацията“, заяви той.

Тринадесет години след присъединяването си към ЕС, България остава най-бедната държава членка и с най-висок корупционен индекс в съюза, според „Transparency International”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!