Как да бъде запазена ирландската граница със свободно преминаване, след като Брекзит се оказа най-трудният проблем за решаване при преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Стоките и хората свободно преминават сухопътната граница между британската Северна Ирландия и Република Ирландия, тъй като и двете страни са членки на ЕС.

Споразумението за развод, договорено миналата година между Лондон и Брюксел, съдържа така наречения „предпазен мехънизъм“ (бекстоп) за поддържане на тази ситуация, независимо от евентуалните условия за излизане на Великобритания.

Въпреки това депутатите на Обединеното кралство три пъти отхвърлиха плана и премиерът Борис Джонсън – който се среща с ирландския лидер Лео Варадкар в Дъблин в понеделник – настоя, че предпазният механизъм трябва да отпадне или страната ще напусне ЕС на 31 октомври без никаква сделка.

Защо това е проблем?

Като членове на ЕС, Великобритания и Ирландия са част от единния пазар и митническия съюз на блока, а границата им от 500 километра е до голяма степен невидима.

Местните фирми и частни лица преминават много пъти на ден, за да превозват стоки, да отидат на училище или на работа.

След Брекзит границата ще стане част от външната граница на ЕС, което предполага, че ще трябва да се правят проверки на продуктите, които влизат и излизат.

Свободното движение обаче се счита за жизненоважно за поддържането на мира в Северна Ирландия, която десетилетия е била подложена на насилие заради британското управление.

По време на „Проблемите“, при които бяха убити около 3500 души, границата беше огнище за атаки и изгоден трафик на контрабанда, който помагаше за финансиране на паравоенни групировки.

Контролно-пропускателните пунктове на британската и ирландската армия бяха премахнати след мирните споразумения от Велики петък от 1998 г.

Полицията предупреди, че всяка нова инфраструктура по границата може да стане цел за дисидентските бойци.

През декември 2017 г. Лондон и Брюксел се споразумяха за „избягването на твърда граница, включително всяка физическа инфраструктура или свързани проверки и контроли“.

Какво беше договорено?

През ноември 2018 г. ЕС и Великобритания сключиха споразумение за развод, обхващащо различни въпроси, свързани с разделянето при Брекзит, включително ирландската граница.

Споразумението определя планове за преходен период след Брекзит до декември 2020 г., по време на който отношенията на Великобритания с ЕС ще останат непроменени на практика, докато двете страни се договориха за нови договорености.

Великобритания иска да разреши въпроса за ирландската граница като част от нова търговска сделка с Брюксел, но това може да отнеме години, далеч извън преходната фаза.

В резултат на това тя се съгласи с обратния или застрахователен план, който гарантира отворена граница, освен ако и докато не бъдат въведени новите договорености.

Планът за предпазния механизъм ще запази Великобритания в съответствие с правилата на митническия съюз на ЕС, докато Северна Ирландия ще се придържа към някои правила на единния пазар, като например за селскостопанската продукция.

Какъв е проблемът?

ЕС направи значителен компромис предпазния механизъм, който позволява на Великобритания да остане в митническия си съюз за неопределено време, без да е член на блока.

Но в Лондон и Белфаст мнозина виждат в това капан, а предпазният механизъм е основната причина британският парламент многократно да отхвърля споразумението за оттегляне.

Лондон и Брюксел се споразумяха да положат всичките си усилия за намиране на алтернативи, но нито едностранно може да бъде прекратявано действието на предпазния механизъм, нито той има ограничение във времето.

Евроскептиците се опасяват, че това ще задържи Великобритания в ЕС години след Брекзит.

Междувременно в Белфаст северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) се опасява, че предпазният механизъм ѝ създава отделен икономически статус от останалата част на Обединеното кралство.

ДЮП има значително влияние в Лондон, тъй като партията подкрепя консервативното правителство от 2017 г.

И сега какво?

Джонсън настоява предпазният механизъм да бъде премахнат от споразумението за оттегляне, а въпросът за ирландската граница решен с „алтернативни договорености“, след като Великобритания напуска ЕС.

Той и неговите поддръжници на Брекзитt в Лондон казват, че всякакви проверки могат да се извършват далеч от границата, включително използвайки съществуващи и нови технологии.

Брюксел се ангажира да потърси такива алтернативи, които биха означавали, че предпазният механизъм никога да не влиза в сила, но настоява, че няма примери за технология, която в момента работи в необходимия мащаб – и така трябва да остане.

Без споразумение, казва Джонсън, Великобритания ще напусне ЕС независимо от всичко на 31 октомври, рискувайки огромни проблеми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!