Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха „изгубена“ ледникова пещера с езера и река, съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката на Украйна.

 

Пещерата на остров Галиндез, където се намира украинската станция „Академик Вернандски“, е открита по време на първите антарктически експедиции. „Входът към нея е бил на брега на острова срещу станцията, под върха на ледника. Оказало се обаче, че преди няколко години този ледник се е преместил в океана, а входът е бил блокиран“, разказаха от министерството.

Ръководителят на 24-та експедиция Игор Дикий призна, че не са успели веднага да открият пещерата. „Имаше няколко неуспешни опита за откриването й от пролива Пенола. Но в ледника от страната на стара британска база-музей , имахме късмет: намерихме входа на изгубената пещера“, каза той.

Общата ширина на пещерните проходи, които са разположени на три етажа, е около 200 метра, в нея има и леденостудена река и две езера. Освен това учените са открили перо на птица, което „със сигурност не принадлежи към пингвин“. Проби за изследване вече са изпратени в Украйна.

Станция „Академик Вернански“ работи от 1996 г. Основана е през 1953 г. на остров Галиндез от британски изследователи под името „Фарадей“, а по-късно е предадена на Украйна безвъзмездно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!