Паспорт Covid-19

Френското правителство, което миналата седмица въведе някои от най-строгите мерки в Европа срещу КОВИД-19, беше принудено да отстъпи за някои ограничения след отпора на бизнеса и уличните протести.

С помощта на новите правила френският президент Еманюел Макрон се стреми да ускори ваксинациите. По този повод въведе изискването желаещите да влязат в кафенета, ресторанти и редица други места, да представят ковид паспорт за ваксинация, преболедуван ковид или отрицателен PCR тест.

В понеделник говорителят на правителството Габриел Атал предупреди, че увеличението на случаите е „стратосферно“, след като процентът на заболеваемост във Франция се е увеличил със 125% за една седмица.

Зеленият ковид паспорт – цифров или хартиен сертификат, който съдържа доказателство за ваксинация или имунитет, трябва да влезе в сила следващия месец

Днешният ден се смята за изпитателен за зеления ковид паспорт, който ще бъде въведен в музеи, галерии и кина за събития с присъстващи над 50 души.

Но едва седмица след обявяването й схемата вече е под сериозно напрежение. Повече от 100 000 души, много от които издигнаха плакати срещу ваксинацията, излязоха на улиците в знак на протест срещу това решение. Това от своя страна, породи опасения, че паспортът ще се превърне в символ на недоволството срещу Макрон.

В началото на седмицата правителството направи няколко отстъпки, включително намаляване на глобите за неспазване на ограниченията, промяна на крайните срокове и на правилата за търговските центрове.

Управляващите са изправени и пред други препятствия. Тъй като законопроектът за въвеждане на новите мерки влезе в парламента във вторник и група сенатори вече заявиха, че ще го отнесатдо Конституционния съвет на Франция.

Мерките, които предлага Франция, в много отношения са уникални. Изискването е да се представи ковид паспорт за достъп широк кръг от места, включително ресторанти, кафенета, кина, театри и търговски центрове. Това отива по-далеч от това, което се случва в повечето западни държави. Пропускът ще се изисква и за пътуване във влакове, самолети и автобуси.

Разширяването на обхвата за прилагане на ковид паспортите във Франция първоначално беше приветствано като успех за Макрон, лед като заявките за ваксинация скочиха рязко.

След обявяването на новите ограничения 3,7 милиона души са си записали час за ваксинация на популярния здравен уебсайт Doctolib.

Но правителството все още прецизира детайлите с бизнеса, който обвини управляващите в импровизация.

Правителството обсъди вчера правилата за търговските центрове с лидери в бранша и местни служители. Тъй като правният съветник на правителството заяви, че пропускът представлява „непропорционално“ ограничение на достъпа до храна.

Правителството е принудено също да намали глобите за неспазване на изискването. От 45 000 евро на 7500 евро за бизнеса, както и даване на повече време за ваксиниране на персонала.

Въпреки отстъпките, управителите на кафенета и ресторанти казват, че прилагането на ковид паспорта е неизпълнимо. Тъй като от тях се изисква да проверяват сертификатите за ваксинация срещу документи за самоличност на своите клиенти.

„Мерките са твърде радикални и това ще срине икономиката“, казва Давид Зенуда – собственик на бар и представител на ресторантския съюз UMIH.

Според него барове и плажни ресторанти, които имат тераси с над 200 места, няма как да се справят с изискването за проверяването на всеки клиент.

Какво ще бъде бъдещето на ковид паспортите във Франция остава да решат законодателите и Конституционният съвет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!