Депутатите в 46-то Народно събрание позират за обща снимка

Новите 240 народни представители положиха клетва, с което дадоха началото на работата в 46-ия парламент. Да удари първия звънец и да открие първото заседание честта отново се падна на Мика Зайкова от „Има такъв народ“, а политическите лидери очертаха в декларации приоритетите в работата си през настоящата пленарна сесия.

Председателството на законодателния орган отново поема юристът Ива Митева, а нейни заместници ще бъдат Виктория Василева, Росица Кирова, Кристиян Вигенин, Мукаддес Налбант, Атанас Атанасов и Татяна Дончева.

Мика Зайкова: Суверенът не даде мнозинство на никого, за да работим заедно

„Призовавам ви да бъдем добри, конструктивни и да работим за мечтата на този народ – за просперираща България, за народ, който е достоен член на ЕС. Нашият народ ни каза, че не иска да живее повече така и иска промяна. Това излезе от резултатите от изборите. Всички партии на промяната повишиха своя резултат – това е отговорност“, заяви в речта си при откриването Мика Зайкова.

Мика Зайкова от „Има такъв народ“ откри първото заседание на 46-тото НС
Мика Зайкова от „Има такъв народ“ открива първото заседание на 46-тото НС

Пред депутатите тя заяви, че на отминалите избори гласоподавателите не са дали мнозинство на нито една партия, за да дадат своя сигнал, че искат те да работят заедно. „Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно на изборите. Първо – че не иска да живее повече така, иска промяна. Всички партии на промяната повишиха своя резултат, народът ни гласува доверие. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно. Това го показаха нашите колеги от служебното правителството, които работиха досега“, категорична бе Мика Зайкова.

Тошко Йорданов: До две седмици би трябвало да има правителство

Прозрачни разговори с останалите партии на протеста обеща заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошков Йорданов, който прогнозира, че страната ни вероятно ще има сформирано редовно правителство до две седмици.

Заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошков Йорданов на парламентарната трибуна
Заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошков Йорданов на парламентарната трибуна

„През следващите 14-15 дни би трябвало да има правителство, което да продължи работата на служебния кабинет. Ако няма, вероятността да отидем на предсрочни избори е голяма“, каза той от парламентарната трибуна. Тошко Йорданов бе категоричен, че няма „нищо неправилно и недемократично“ в едни следващи избори.

Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС ще бъде силна и компетентна опозиция

Изборите се проведоха при явен натиск от страна на служебното правителство върху членове и симпатизанти на ГЕРБ, акцентира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „Свидетели сме на фрагментарност на политическата система и невъзможност да се състави правителство“, категорична бе тя. Атанасова обеща парламентарната група да бъде „силна и компетентна опозиция“, а техен опонент да бъда „хаосът и безидейността“.

Десислава Атанасова
На снимката: Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ-СДС

„Сложната задача, която постави българското общество, няма да бъде решена и в 46-ия парламент“, прогнозира тя и предупреди: „Изправени сме пред опасността България да се управлява от мнозинства по интереси. Такъв тип правителства завършват с крах. Няма да подкрепим неолиберална програма с акцент приватизация“.

Корнелия Нинова:Изисква се диалог между държавници, реализъм, а не популизъм

Стабилен парламент и разумни решения за хората – това пожела на народните представители лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова
На снимката: Лидерът на БСП Корнелия Нинова

„Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Първо – избрани сме с най-ниска избирателна активност. Това е знак към всички и задължение да компенсираме ниската легитимност със смислена работа. Второ – имаме силно фрагментиран парламент, необходим е диалог. За съжаление, той не съществува. Предварително миниран от условия. ИТН вече се отказаха да бъдат протестна партия, вие вече сте системна партия, защото сте част от политическата система. Вече имахте председател на НС. Днес червената линия е такива, които имаме воля да променим стария модел на управление или да го запазят. Трето – на съставим стабилно правителство с ясен хоризонт. Потвърждавам, че ще предложим приоритети за съставяне на кабинет при трети мандат с министри от служебното правителство. Четвърто – най-голямото предизвикателство е да разградим стария модел на управление и да изградим нов“, заяви Нинова.

Христо Иванов: България е в криза. Диалогът е задължителен

„Започваме заедно да орем държавната нива“ – с тези думи започна изказването си към пленарна зала Христо Иванов.

„България е в криза, повече от година нямаме пълноценно управление. Нямаме ясна формула за това как да съставим следващото управление“, предупреди той и призова: „Диалогът с тези, с които гледаме в една посока, е задължителен“.

Христо Иванов по време на изказването си към пленарна зала
Христо Иванов по време на изказването си към пленарна зала

Христо Иванов бе единственият, който обърна внимание на темата с двустранните отношения между България РС Македония. „Този парламент да отстои българския национален интерес по отношение на РС Македония, да отстоим истината, но и да намерим начин заедно да станем членове на европейското семейство“, каза той от трибуната.

„Г-н Иван Гешев на поредно откриване на българския парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че е израз на това, че в момента той си подготвя оставката“, пошегува се той за отсъствието на главния прокурор от пленарната зала. Христо Иванов препотвърди, че основен акцент в работата на обединението ще бъде темата за съдебна реформа.

Мустафа Карадайъ: Час по-скоро да чуем управленската програма

От ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата, бяха едни от първите думи на лидера на движението Мустафа Карадайъ, който започна изказването си с поздрав към всички мюсюлмани за празника Курбан Байрам.

Мустафа Карадайъ
На снимката: Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

„Гражданите поискаха промяна. Тази промяна преминава през политическа мъдрост, държавническо поведение и експертен капацитет“, бе прочитът на изминалите избори, който направиха от ДПС. „Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме да видим какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето. Час по-скоро трябва да чуем управленската програма“, коментира Карадайъ проектокабинета на „Има такъв народ“, според когото моментът е исторически за България.

„България не може да си позволи ново безвремие. Бъдете на висотата на своята отговорност“, призова той колегите си народни представители.

Мая Манолова: Готови сме на разговори с ИТН и ДБ

Готовност за разговори с другите две партии на протеста – „Има такъв народ“ и Демократична България“, които да се обсъди подкрепа за правителство, работещо в полазва на гражданите, обяви и Мая Манолова, чиято парламентарна група се прекръсти на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

манолова кюлчета
На снимката: Мая Манолова – председател на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Тя предупреди, че протестната вълна от лятото на миналата година все още не е отминала, а хората са готови отново да изразят своето недоволство, ако бъдат подведени от политиците. „Готови сме да минем в обсада на всеки политик, който си позволи да тика България към нови избори“, предупреди тя.

Обща снимка на депутатите в 46-то Народно събрание

На днешното първо заседание на парламента се случи и любопитен факт. Депутатите възстановиха практиката за обща снимка на стълбите пред историческата сграда на Народното събрание, позната на всички с надписа „Съединението прави силата“. Традиция, която предходният 45-ти парламент наруши. На днешната снимка обаче нямаше народни представители от ГЕРБ-СДС, които вече са втора по численост парламентарна група след победителят на изборите „Има такъв народ“.

Станаха ясни и ръководствата на парламентарните групи

Ива Митева прочете от трибуната заявленията за създаване на парламентарните групи и определянето на техните ръководства.

ГЕРБ: председател: Десислава Атанасова, зам.-председатели: Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов

„Има такъв народ“: председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев

БСП: председател: Корнелия Нинова, зам.-председатели: Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов

ДПС: председател: Мустафа Карадайъ, зам.-председатели: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид

„Демократична България“: председател: Христо Иванов, зам.-председатели: Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев

„Изправи се БГ! Ние идваме!“: председател: Мая Манолова, зам.-председател: Николай Хаджигенов

Видео от първото заседание на новия парламент може да гледате ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!