Законопроекти

Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и главния прокурор Иван Гешев, съобщи БНР.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвижда преизчисляване на пенсиите от 1 септември тази година. Индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лева.

Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове. Това ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните. Предвижда се и увеличение на заплащането на личните асистенти.

Зам.-председателят на групата Николай Хаджигенов е инициирал промени в Закона за НСО за премахване на специализирания транспорт на лица, заемали длъжностите премиер и председател на парламента – до 4 г. след освобождаването им от длъжност. за премахване на специализирания транспорт на членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на НС и кмета на столицата, както и главният прокурор да има право на лична държавна охрана единствено при доказана необходимост. Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия. Предлагат още да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.

Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно главния прокурор Иван Гешев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук