Френската полиция разчисти последния палатков лагер за мигранти в североизточен Париж, премествайки намиращите се там 427 души в други приюти. Мигрантите, сред които имаше и четири жени, живееха в 266 палатки и импровизирани навеси в лагер край канал, „обсипан с боклук и отпадъци, превзет от плъхове и излъчващ отчайваща отвратителна миризма на урина и екскременти“, според властите. Операцията за разрушаване на лагера започна в 6:00 ч. и продължи два часа, съобщиха властите.

През последните години във френската столица се появиха десетки нерегламентирани мигрантски селища. Много от мигрантите се стремяха към пристанището на Кале в северната част на Ламанша, откъдето се надяваха да достигнат до Великобритания.

Властите редовно разрушават лагерите, заявявайки, че представляват опасност за здравето. Миналата седмица полицията премести повече от 1400 мигранти, включително 93 деца, от друг лагер в Северен Париж.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер беше обещал да изчисти Париж от всички мигрантски лагери до края на миналата година. Това трябваше да се реализира с отварянето на нови приюти за стремящи се към получаване на убежище и депортиране на тези, чиито молби бъдат отхвърлени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!