Пратеникът на ООН за Либия заяви, че има „реална воля“ сред съперничещите си военни фракции за започване на преговори, като те планират да се срещнат за първи път на разговорите в Женева, предназначени да постигнат спиране на огъня, съобщава „Ройтерс“.

Гасан Саламе съобщи още пред репортерите, че оръжейното ембарго е било нарушено и от двете страни и че още оръжия и наемници все още пристигат „по въздух и вода“ в Либия, където силите, лоялни на базирания в източната част командир Халифа Хафтар, се опитват да превземат Триполи през последните 10 месеца.

Разговорите ще съберат по 5 висши военни представители от армията на Хафтар и от силите, верни на международно признатото Правителство на националното съгласие в Триполи.

Боевете на терен продължиха въпреки призива за примирие от страна на Русия и Турция от 12 януари и международната мирна среща в Берлин от 19 януари, чиято цел бе да намали интернационалната намеса в конфликта.

Хафтар има материалната подкрепа на няколко страни, включително ОАЕ, Египет и Русия, докато правителството в Триполи има военната подкрепа на Турция. Саламе осъди наличието в Либия на повече от 20 млн. единици оръжие и съобщи, че е поискал от съвета за сигурност на ООН да прокара резолюция, която препотвърждава съществуващото оръжейно ембарго, както и мерки, които да гарантират, че то ще бъде спазвано.

Конфликтът в Либия се развива през годините от 2011 насам, когато бе свален и убит диктаторът Муамар Кадафи. Вакуумът във властта даде възможност за действие на военизирани групировки и трафиканти на мигранти в условията на стагнация на зависимата от петрола либийска икономика. Блокадата на петролни полета и на пристанища, осъществена от Хафтар точно преди мирната конференция в Берлин, намали петролното производство с около 1 милион барела на ден. Запитан дали ще се опита да притисне Хафтар да свали блокадите, Саламе отговори, че това е цел, която се преследва чрез убеждаване на чуждите сили да подкрепят едно по-широко усилие на ООН за възобновяване на производството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!