Основните кандидате на демократите: от ляво на дясно - Пийт Бодъджидж, Джо Байдън, Елизабет Уорън и Бърни Сандърс /колаж: axios.com/

Първото гласуване във вътрешната надпревара на демократите за съперник на Тръмп засега преминава озадачаващо, защото още не се знае кой е спечелил, съобщава Би Би Си. Официални представители на партията в Айова, където се проведе вотът, призоваха участниците в съперничещите кампании да обяснят защо часове след гласуването все още няма резултати. Ситуацията остави и кандидатите, и медийните репортери в догадки. Според „Политико“ забавянето се дължи на технически срив.

Предварителното гласуване на демократите стартира и Айова практически вече е направила избора между кандидатите на партията за президентска номинация, макар и още да не се знае победителят, пише „Нюзуик“. Джо Байдън, Пийт Бодъджидж, Елизабет Уорън и Бърни Сандърс се борят от месеци за върховото място в щата.

Последните проучвания обаче показват рязък скок в подкрепата за Сандърс на национално ниво. Сенаторът от Върмонт води в допитванията за обща подкрепа сред демократите с 28 процента срещу 21 за Байдън, а Бодъджидж и Уорън ги гонят съответно с 15 и 14 процента. Като цяло повечето скорошни допитвания за настроенията в Айова също дават преднина на Сандърс.

С напредването на Сандърс в анкетите той все повече привлича и вниманието на президента Доналд Тръмп, който вече започна да критикува сенатора от Върмонт.

„Мисля, че той е комунист. Имам предвид, знаете, сещам се за комунизъм, когато си мисля за Бърни“ – каза Тръмп в интервю с Шон ханити по „Фокс нюз“.

Комунист ли е Бърни Сандърс?

Докато самият Сандърс се самоопределя като демократичен социалист, което много десни анализатори и законотворци често преплитат с комунизма, двете политически идеологии имат различия, коментира Джейсън Лемън за „Нюзуик“. За разлика от демократичния социализъм, който получава по-широка подкрепа в САЩ напоследък, комунизмът не уважава и не цени формалната или процедурната либерална демокрация. Според политологът от колумбийския университет проф. Джийн Коен, комунизмът е „прегърнал идеята за диктатура на пролетариата“, докато твърди, че „отглежда социална справедливост, а не политическа демокрация“. По думите й „демократичните социалисти очевидно уважават демокрацията и социалната справедливост и не приемат, че е нужно да ги заменят“.

Според д-р Айлийн Ботинг, професор по политически науки от университета „Нотр Дам“, „Сандърс, както Елизабет Уорън, е по-близо /във възгледите си – бел. ред./ до Скандинавия, отколкото до Венецуела“.

Конфузия в Айова

Така „Политико“ определи ситуацията в щата след вота заради забавянето. Сведенията са, че проблемът е от техническо естество.

Въпреки че ръчното преброяване не е приключило, няколко кандидати вече обявиха победа. Първи направи това Пийт Бодъджидж, а кандидатката Ейми Клоубъчар се присъедини към претенциите за най-солидно представяне.

Големият победител може да бъде Джо Байдън, който според екзит половете може да се е добрал до стабилна подкрепа от 15 процента в този щат, който е проблемен за него, и така да участва в подялбата на делегатите от щата, която може да се окаже факт независимо дали формален победител ще бъде Бодъджидж или Сандърс.

„Ние ще си тръгнем оттук с нашият дял от делегатите – заяви Байдън през пълна зала в кампуса на университета „Дрейк“ – ред е на Ню Хемпшир.“

Едно е ясно – при това разделение победителят ще бъде лишен от възможността да изнесе победна реч пред широка общонационална аудитория и така да получи трамплин за следващия вот в Ню Хемпшир, коминтира медията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!